Головний зміст

145398265562771366За останні кілька місяців ситуація з кадрами в судах різко погіршилася.

 

 

 

 

 

Лідером за кількістю недоукомплектованих судових установ є Вінницька область: таких судів там 17. На другому місці — Дніпропетровщина (16 інституцій), а на третьому — Донеччина (15). По 12 судів, у яких не забезпечено 100% кадрів, — у Полтавському, Хмельницькому та Житомирському регіонах, по 11 — у Львівському та Запорізькому, по 10 — аж у 4-х областях: Кіровоградській, Миколаївській, Черкаській та Одеській.

Згадаємо цифри: 23 грудня 2013 року до резерву кандидатів на посаду судді ВККС зарахувала 543 особи, які успішно пройшли спеціальну підготовку в Національній школі суддів України та склали кваліфікаційний іспит.

За новим законодавством (зміни від 30 вересня 2016 - №1402-VIII) результати кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років з дня його складення. Тобто 23 грудня 2016 року ці кандидати втратять право бути призначеними на посаду судді у зв’язку з виключенням їх з резерву.

У зв’язку необхідністю збереження резерву кандидатів на посаду судді нардеп Віталій Писаренко 4 листопада 2016 подав до ВРУ Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо резерву на заміщення вакантних посад суддів5358.

Законопроектом пропонують викласти п. 29 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» таким чином: «Кандидати на посаду судді, які були зараховані до резерву на заміщення вакантних посад суддів та включені до рейтингового списку у яких, трирічний строк дії результатів їх кваліфікаційних іспитів закінчився протягом одного року до набрання та протягом 90 днів після набрання чинності цим Законом, а також кандидати, щодо яких на день набрання чинності цим Законом внесені рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, але яких не призначено на посаду судді, мають право взяти участь у доборі на посаду судді у порядку, встановленому цим Законом, без складання відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки. Такі кандидати повторно складають кваліфікаційний іспит та беруть участь у конкурсі на зайняття посади судді відповідно до результатів такого іспиту».

Ініціатор зазначає, що необхідність збереження резерву кандидатів на посаду судді обумовлена об'єктивними причинами, зокрема:

  • наявністю великої кількості вакансій через звільнення суддів;
  • раціональним використанням бюджетних коштів, оскільки на підготовку кандидатів «третього добору» їх було витрачено найбільше.

Зараз Проект Закону чекає на опрацювання в Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

Загалом прийняття законопроекту має посприяти захисту прав кандидатів на посаду суддів, а також забезпечить судової гілки влади кваліфікованими кадрами.