Головний зміст

wdghngcmhНа розгляд до ВРУ було внесено Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судовий збір" щодо зменшення ставок судового збору№ 5389 від 11.11.2016 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пропонується ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» викласти  в редакції, яка існувала до прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» № 484-VIII від 22 травня 2015, що призведе до зменшення ставки судового збору.
 
 
Тобто, законопроектом планується зменшити розмір судового збору, а також встановити єдиний розмір сплати судового збору як для юридичних осіб, фізичних осіб підприємців, так і для фізичних осіб.
 
 
Необхідність прийняття цього законопроекту пов’язана з тим, що за умовами чинного законодавства, розмір судового збору прив’язаний до розміру мінімальної зарплати і за певними судовими справами особі доводиться платити кілька розмірів мінімальної зарплати, чого вона не зможе зробити – це означатиме, що людина не зможе захистити свої права у суді. Крім того проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено, що розмір мінімальної заробітної плати складатиме 3200 грн., що відповідно призведе до чергового збільшення розміру судового збору.
 
 
Також негативним явищем є, те що з метою економії юридичні особи при зверненні до суду передають право вимоги фізичним особам, що є новим видом маніпуляції та призводить до порушення принципу змагальності.
 
 
Отже, прийняття даного законопроекту справить позитивний результат. Оскільки зменшення такого виду фінансового тиску, сприятиме реалізації гарантованого законодавством принципу, а саме вільному доступі до правосуддя. Судитися за таких умов зможуть не лише багаті. Також вітчизняне законодавство відповідатиме нормам міжнародного в частині гарантування права на справедливий суд та ефективний спосіб правового захисту.