Головний зміст

59569ed407b2eff4e84efc4585b4e017 XLВчора, 14 листопада, у Міністерстві юстиції пройшла зустріч заступника Міністра юстиції Гії Гецадзе з Комісією з міжнародного нотаріального співробітництва Міжнародного союзу латинського нотаріату на чолі з головою Комісії Мішелем Мерлотті.

 

 

 

 

 

Як повідомляє пресс-центр Міністерства юстиції України, у ході зустрічі заступник міністра юстиції Гія Гецадзе поінформував представників Комісії про реформи у сфері нотаріату, які запроваджуються Міністерством юстиції.

Зокрема він зазначив, що Мін’юстом було проведено децентралізацію та демонополазацію функцій з реєстрації майна та бізнесу. Як наслідок- ці функції тепер здійснюють місцева влада та нотаріуси. За його словами завдяки такому кроку вдалося створити конкуренцію на ринку реєстраційних послуг і забезпечити громадян якісними сервісами.

Заступник міністра юстиції також зауважив, що в майбутньому також планується передати нотаріусам і місцевій владі функції у сфері реєстрації актів цивільного стану.

Гія Гецадзе також розповів присутнім про кардинальні зміни у процесі отримання права займатися нотаріальною діяльністю. А саме, про створення прозорої і повністю відкритої процедури тестів на отримання посвідчення на право займатися нотаріальною діяльністю

Учасники зустрічі також обговорили питання паралельного існування в країні приватного та державного нотаріату, проблему неоптимального розподілу нотаріусів у межах країни та можливість долучення представників нотаріальної спільноти до діяльності Комісії з розгляду скарг на дії державних реєстраторів при Мін’юсті.