Головний зміст

LogoKiДо Київського районного суду міста Одеси завітав Девід Кук, відомий американський юрист та медіатор.

 

  

 

 

 

 

 

Девід Кук – адвокат, доктор права (Університет Мемфіса), бакалавр мистецтв та історії (Університет штату Теннессі, Ноксквіл). Вже 40 років – з 1977-го – працює в юридичній компанії "Хардісон". Неодноразово визнавався кращим юристом, що спеціалізується на  медичних злочинах; також неоднократно нагороджувався різноманітними преміями та відзнаками. З 16 листопада по 1 грудня 2016 року в рамках «Школи американського права» в Національному університеті «Одеська юридична академія»  він буде читати авторський курс лекцій «Судове провадження по справах про медичні помилки».

 

IMG 8650 1

 

З гостем спілкувалися судді Київського районного суду Оксана Куриленко, Олена Васильків та Павло Прохоров. Вони розповіли Девіду про порядок здійснення правосуддя Київським судом, торкнулися особливостей роботи пілотного проекту "Електронний суд", а також розказали активну роль нашого суду у реформуванні судової влади  та взаємодію з громадськістю.

 

IMG 8666 1

Перше запитання Девіда Кука стосувалося призначення камер відеоспостереження, на що судді відповіли - вони необхідні не лише для здійснення проведення процесуальних дій у режимі відео конференції, а й забезпечує охорону та безпеку суду.

 

IMG 8720 1

 

Оскільки гість спеціалізується на спорах з медичного права, судді поцікавилися, чи часто потерпілі від діяльності лікарів звертаються до суду за захистом своїх прав. "В нашій сфері усі справи – важкі, тому люди з метою економії часу, нервів та грошей звертаються до медіаторів та арбітрів, оминаючи зали судових засідань" – відповів він.

"Розкажіть нам, будь ласка, про медіацію в США" – попросив Павло Прохоров.

IMG 8672 1

 

"В кожному штаті, як вам відомо, свої правила. Наприклад, в Теннессі, де я працюю, усім медіаторам необхідна ліцензія. Медіатор вивчає матеріали справи, після чого призначає  час та місце зустрічі сторонам. Заслухавши обидві сторони, медіатор пропонує їм найбільш оптимальне рішення спору" – відповів Девід Кук.

Павло Прохоров поцікавився: "Який документ укладається медіатором по вирішенню спору і яка його юридична сила?". У відповідь американський правник зазначив, що якогось певного документу немає – це може бути угода чи рекомендація – головне, щоб його підписали обидві сторони.

 

IMG 8705 1

"Медіація втрачає сенс, якщо порушуються її принципи, зокрема принцип конфіденційності. Неможливо ставити під сумнів роль медіації в США, адже подекуди вона навіть важливіша за судове засідання" – зазначив Кук.

Олена Васильків поцікавилася, яку освіту має мати медіатор, на що отримала відповідь: "Він повинен мати юридичну освіту. До того ж, Верховний суд постійно проводить семінари для медіаторів".

Під час зустрічі йшлося й про порядок обрання суддів в Америці, де кожен штат має свою особливості. Говорили й про дисциплінарне провадження щодо суддів: "В Теннессі, наприклад, суддівські порушення розглядає спеціальний суд у складі 12 звичайних громадян, і не обов’язково юристів".

Крім того, адвокат з США розповів, що суд в Штатах цілком незалежний – на нього немає впливу ніхто, в тому числі й  політики.

Коли судді поцікавилися справами, у яких він виступав медіатором, Девід Кук розповів дуже зворушливу історію: " Складнощі полягали в трагічності події - у однієї дитини були вроджені вади. Доктор неправильно поставив діагноз, що призвело до смерті маляти на 16-му дні життя. Присяжні не приймали участі у розгляді справи, адже для цього необхідно орієнтуватися в медичній практиці, - відмітив адвокат. - На судовому засіданні у ролі свідків виступали експерти, які зазначили інакшу причину смерті немовляти. В таких випадках остаточне рішення завжди покладається на суд". За словами іноземного гостя, перемогти в процесі йому допомогла цитата з Біблії. "Тільки час допоможе вилікувати душу", – додав він.

IMG 8725 1

 

Судді Київського районного суду міста Одеси запросили Девіда Кука на з’їзд Асоціації слідчих суддів України, що відбудеться в п’ятницю, 25 листопада.