Головний зміст

malovЯк відомо, у Вищу раду юстиції з Верховної Ради України надійшли 856 матеріалів та рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів, які були призначені вперше і пропрацювали п'ять років — безстроково.

 

 

 

 

 

Матеріали були розподілені між членами Вищої ради юстиції на одному з останніх засідань — 15 листопада 2016 року.

Як саме буде проходити процедура призначення суддів безстроково та скільки часу доведеться чекати до отримання мантії суддям-«п'ятирічкам» в ексклюзивному інтерв'ю «Судово-юридичній газеті» розповів секретар секції з питань призначення та звільнення суддів Вищої ради юстиції Олексій Маловацький.

— Розкажіть більш детально про процедуру призначення суддів безстроково.

— На засіданні Ради було вирішено, що ми розподіляємо рівномірно між членами Вищої ради юстиції всі матеріали щодо суддів, у яких закінчився п'ятирічний термін повноважень. Це робиться для того, щоб не було перевантаження на кого-небудь з членів Ради. За допомогою автоматичного розподілу вони розподілені. На даний момент справи вже передали членам, тобто ми взяли їх у своє провадження.

Всі справи індивідуальні, але є певні характерні якості. Наприклад, є інформація, яка потребує уточнення.

Сподіваюся, що процедура буде наступною. Я думаю, що Рада сконцентрує свою увагу на двох основних аспектах. Перший – це правильність відбору судді і проходження всіх стадій цього відбору. Це питання визначене безпосередньо в законі.

Друге питання — щодо сумлінності судді, етичності поведінки в судовому засіданні, наявності або відсутності щодо нього скарг у Вищій раді юстиції, Вищій кваліфікаційній комісії, відкритих проваджень щодо, щодо його поведінки; якщо він, приміром, займався справами «Майдану» (це теж буде лягати в основу перевірок).

Питання майнового стану ще не визначене, тобто чи ми маємо повноваження перевіряти майновий стан судді, – однак якщо ми говоримо про сумлінність, то дане питання буде періодично виникати.

Тому формат перевірки буде здебільшого формально юридичний. Він не буде виходити за межі обґрунтованої необхідної перевірки особи.

— Скільки часу займе ця процедура?

— Якщо ми маємо близько 850 справ, то це на кожного члена десь приблизно по 70. Хоча деякі справи не будуть розглядатися, тому що хтось вже призначений, хтось відмовився і т. д.

Я думаю, що протягом 3-4 місяців повинен закінчитися весь цей процес.

Звичайно ж, є необхідність термінового реагування, наприклад, до комплектації судів, які мають кадровий голод. Є суди, в яких немає жодного судді з повноваженнями. Рада в першу чергу сконцентрується на цих суддях, тобто призначення цих суддів буде проходити в першу чергу, оскільки ми розуміємо, що цього вимагає система, яка не може існувати у вакуумі, адже необхідно здійснювати правосуддя.

— Питання про призначення суддів буде виноситися по мірі проведення перевірки щодо суддів або після того, як перевірять всі справи, які перебувають у провадженні членів Вищої ради юстиції?

— Ні, це просто фізично неможливо, враховуючи той факт, що є й інше навантаження. Я думаю, що на засідання Ради кожний член буде виносити не більше 3-5 кандидатів, яких він вже перевірив і щодо яких уже складені висновки.

Зараз вже трошки інша процедура, яка передбачає, що кожний член, який пропонує суддю до розгляду, повинен завчасно скласти висновок та обґрунтувати його перед членами Ради. Якщо у членів є заперечення, то на Раді вони мають бути обговорені. Якщо необхідно щось додатково уточнити у кандидата, то його запрошують, і вже безпосередньо у нього будуть з'ясовувати всі нез'ясовані обставини.

За результатами розгляду, на якому можуть бути присутні всі бажаючі, буде прийматися рішення. Крім цього, всі бажаючі можуть звернутися щодо моральності/не моральності способу поведінки судді або з приводу іншої важливої інформації, яка буде опрацьована, і за результатами цього буде винесено рішення Ради.

— Що буде з тими суддями, п'ятирічний термін повноважень яких закінчився, проте Вища кваліфікаційна комісія не дала рекомендації на їх призначення безстроково?

— Це проблема. Деякі норми перехідних положень Закону «Про Вищу раду юстиції» регулюють дане питання. Однак, ми знаємо, що вже є зміни в цей законопроект.

Основна модель була такою: рекомендовані, однак не призначені судді йдуть на кваліфікаційний іспит.

Є пропозиція, щоб залишити їх у такому стані і далі провести призначення. Я думаю, що законодавець визначиться. Але в той же час я впевнений, що і Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія будуть готові до обох варіантів. Тобто якщо їх повернуть на іспит, то вони його пройдуть; якщо буде прийнято рішення, що ми їх розглядаємо, то ми будемо уповноважені і згодні розглянути їх у загальному порядку і винесемо необхідні рішення.

— Тобто на даному етапі все залежить від законодавця?

— Так. Був певний строк подання пропозицій змін до законодавства про Вищу раду правосуддя.

На даний момент я сподіваюся, що Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя протягом тижня або двох їх розгляне, і ми будемо мати якийсь результат.

На сьогоднішній день ми не маємо певного орієнтира.

Джерело: Судово-юридична газета