Головний зміст

kjhfjhdjgf759Завдання, яке ставить перед собою Міністерство юстиції під час реформування старої пенітенціарної системи радянського зразка, полягає у тому, щоб зробити її більш економічно доцільною та значно більш наближеною до людини, яка потрапила до цієї системи. Про це вчора в ході візиту до Кременчуцької виховної колонії, де утримуються неповнолітні, сказав заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

 

 

«Ми маємо змінити обличчя системи. Людські цінності, які у нас в пенітенціарній сфері далеко не завжди були на перших ролях, ми маємо зробити пріоритетними. Ми повинні не карати людину, а ресоціалізувати її. Тому, головне питання, яке ми маємо ставити в нашій роботі: чи людина, яка виходить із закладів пенітенціарної системи, пройшла процес виправлення і усвідомила свої помилки, чи вона вийшла на волю розлючена і невдоволена всім навкруги. Це ті завдання, які переді мною в рамках проведення реформи поставив Міністр юстиції Павло Петренко», - зазначив він.

За його словами, нині вже почали працювати 3 нові підрозділи в Міністерстві юстиції, які прийшли на зміну ліквідованій Державній пенітенціарній службі України. Було проведено прозорий відбір до відповідних департаментів. Також буде укрупнюватися структура нової служби – замість обласних управлінь у кожному регіоні буде створено 6 міжрегіональних управлінь, куди також за відкритими і прозорими конкурсами буде набрано співробітників.

Він також звернув увагу на те, що при реформуванні системи робиться ставка на розбудову повноцінної системи пробації. За його словами, цей процес перебуває на контролі особисто в очільника Мін’юсту.

Ще одним важливим напрямком є вирішення проблеми недостатньої наповненості установ. Дане питання вимагає серйозного підходу, який дасть можливість провести ефективне перекомплектування закладів утримання ув’язнених задля економії державних коштів. Окрім того, в рамках реформи буде проведена роботи з підвищення ефективність виробництв, які існують на базі установ.

«Ми маємо кілька ефективних підприємств і їхній досвід ми будемо поширювати на всю систему. Якщо це буде не можливо будемо такі підприємства перепрофільовувати або закривати», - сказав Денис Чернишов.