Головний зміст

RadaВерховній Раді надано для ознайомлення Проект Закону України № 5440 «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо організаційних питань».

  

 

 

 

 

Ініціатором законопроекту став народний депутат Шинькович Андрій Васильович. Народний депутат обґрунтовує необхідність прийняття закону непоодинокими випадками проблем в організації роботи Верховної Ради України, зокрема, тривалим процесом реєстрації законопроектів у Верховній Раді України та великим проміжком часу від подачі проектів до моменту появи їх текстів та супровідних матеріалів на сайті Верховної Ради України.

Також, частими є випадки зловживань посадовими особами Апарату Верховної Ради України при прийнятті, реєстрації та оприлюдненні на сайті Верховної Ради України законопроектів та супровідних матеріалів до них. Зокрема, це пов’язано із прийняттям законопроектів в порушення Конституції України та неможливістю внесення вчасно Постанов про скасування рішень. Перевищенням службових повноважень Головуючим є постійне повернення до розгляду законопроекту у разі відсутності голосів «за», що в свою чергу вимагає термінового врегулювання на законодавчому рівні.

Разом з тим, ініціатор законопроекту вбачає за необхідне запровадження звітування Верховної Ради України перед українським народом шляхом підготовки Апаратом Верховної Ради України звіту за кожну сесію та опублікування його у засобах масової інформації.

Тому, Проектом закону пропонується внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», а саме:

 

 
-   пропонується запровадити  звітування ВРУ перед українським народом шляхом підготовки Апаратом Верховної Ради України звіту за кожну сесію про роботу народного депутата України, а також оприлюднювати узагальнення про ефективність роботи кожної фракції окремо та опублікування інформації  у засобах масової інформації;
-  пропонується  під час внесення проекту на реєстрацію автору законодавчої ініціативи на копії законопроекту, проекту іншого акта, який внесений до Верховної Ради для  реєстрації   ставити відмітки із зазначенням   часу  та дати його реєстрації:
-   всі зареєстровані законопроекти, проекти інших актів та супровідні документи вводяться Апаратом Верховної Ради до бази даних законопроектів електронної комп'ютерної мережі веб-сайту Верховної Ради  виключно  в день  їх внесення на реєстрацію  суб’єктом  реєстрації;
-   пропонується, що cхвалений Погоджувальною радою проект розкладу пленарних засідань сесії Верховної Ради на поточний тиждень не може змінюватися протягом пленарного тижня,  у разі необхідності внесення змін, рішення приймається Верховною Радою України шляхом голосування;
-    пропонується врегулювати питання рейтингового (сигнального) голосування;
- для покращення якості законопроектів збільшуються строки внесення альтернативних законопроектів та  пропозицій  при підготовці законопроекту до другого читання  з  14 до 30 днів;
-    забороняється виносити на розгляд законопроекти відносно яких не сплив термін подачі альтернативних законопроектів тощо.
 

Також, Апарат Верховної Ради України має здійснювати організаційний супровід аналізу практики застосування законів, які після підписання Президентом України набрали чинності, а також щодо підписаних Головою Верховної Ради України постанов та інші актів Верховної Ради України. Аналіз застосування законодавчих актів у 15-денний строк з дати офіційного опублікування закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради України публікується в газеті "Голос України", в черговому номері Відомостей Верховної Ради України та  розміщується на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.