Головний зміст

IMG 4491 brkn7t8l1

Голова Київського районного суду Сергій Чванкін розповів про успіхи та проблеми впровадження проекту «Електронний суд» в Київському районному суді м. Одеси.

 

 

 

 

 

 

Рішенням Ради суддів України № 71 від 11.12.2014 року затверджено Стратегію розвитку судової системи в Україні на 2015-2020 роки, за якою одним із напрямків розвитку судової системи визначено «Електронне правосуддя».З вересня 2015 року у Київському районному суд м.Одесипри підтримці та участі проекту USAID «Справедливе правосуддя»Радою суддів України прийнято рішення про запровадження проекту «Електронний суд».


Мета проекту – забезпечити обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, сприяти поступовому переходу документообігу суду в електронний формат, прискорити проходження справ та обмін інформації в суді.Суть електронного суду полягає в тому, що прийом позовних заяв здійснюється в електронному вигляді, які підписуються електронно-цифровим підписом. Тобто, справа разом із паперовими носіями формується також в електронному вигляді.


Для повноцінного впровадження проекту «Електронний суд» необхідно забезпечити:

1) надходження процесуальних і непроцесуальних документів в електронному форматі, скріплених електронно-цифровим підписом шляхом направлення їх на офіційну електронну адресу суду;

2) формування, розгляд та рух справ по судових інстанціях, зберігання справ в електронному вигляді.Можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронному кабінеті;

3) автоматичне оформлення виконавчих документів та направлення їх до виконавчої служби;

4) обмін інформацією між іншими державними органами та установами: прокуратурою, міграційною службою, виконавчою службою, національною поліцією, фіскальними органами, безоплатною вторинною правовою допомогою, прикордонню службою.


Для користування системою «Електронний суд» необхідно зареєструватися на сайті mail.gov.ua, ознайомитися з правилами реєстрації користувача; заповнити «Особисту інформацію»; створити електронну пошту і можна відправляти заяву, в тому числі і позовну до суду за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Позовна заява повинна містити перелік документів, що додаються в електронному вигляді до заяви. Підписується позовна заява позивачем або представником позивача із застосуванням електронно-цифрового підпису та зазначенням дати її подання. До позовної заяви додається відсканована копія документу, що підтверджує сплату судового збору. Заява реєструється співробітником суду протягом години. Після, система автоматично відправляє відповідь на електронну скриньку. Також працює послуга СМС- оповіщення.

З вересня 2015 року в електронному вигляді до Київського районного суду м. Одеси надійшла значна кількість позовів в електронному вигляді та близько 100 клопотань від слідчих та прокурорів. Налагоджено взаємодію між судами, адвокатами, центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, банківськими установами. Позовні заяви направляються на спеціально створену електронну адресу суду.


Нажаль, говорити про те, що ця кількість позовних заяв зумовлена реальним попитом на таку послугу з боку суду не можна. Велика частина цих позовних заяв подані до суду в електронному вигляді за широкої «рекламної» підтримки з боку нашого суду цих новацій: на сайті суду, по телебаченню ми намагаємося довести переваги «Електронного суду». Однак, учасники процесу ще не дуже ініціативно підключаються до цих новацій. Основна причина – відсутність у ЦПК норм, які б їх впроваджували. Перспектива все одно дублювати велику кількість документів в паперовому вигляді зводить нанівець намагання поширити «популярність» електронно-цифрових комунікацій між судом та учасниками процесу.


Чинна редакція ст. 74 ЦПК України не передбачає можливості повідомлення або виклику осіб, які беруть участь у справі ні смс – повідомленням, ні шляхом надсилання судової повістки та повідомлення електронною поштою. ЦПК України як і інші процесуальні кодекси не дозволяють подати позов до суду у електронному вигляді. За чинною редакцією ч. 1 ст. 119 ЦПК України позовна заява подається в суд у письмовій формі.При поданні позовної заяви у електронному вигляді виникає практична проблема, пов’язана із обов’язком суду надіслати відповідачу та іншим особам, які беруть участь у справі, копію позову разом із додатками. Процесуальне законодавство не регламентує дії суду (судді) щодо формування матеріалів справи у електронному вигляді.Чинне процесуальне законодавство не передбачає можливості направлення суду апеляційної чи касаційної інстанції справи у електронному вигляді.


Тому суддями Київського районного суду м. Одеси активно розробляються та обговорюються зміни до процесуального законодавства. Так, пропонується доповнити ч. 6 ст. 74 ЦПК України положенням про можливість повідомлення або виклику осіб, які беруть участь у справі, а також свідків, експертів, спеціалістів і перекладачів смс – повідомленням та шляхом надсилання судової повістки та повідомлення електронною поштою.Доцільно передбачити можливість надсилання до суду позовної заяви як у письмовій формі, так і у електронному вигляді із додержанням вимог, що встановлюються до електронного документу Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг». При цьому, у разі надсилання суду позову у електронному вигляді одночасно у такому ж вигляді мають надсилатися й усі додатки.


Оригінал позовної заяви разом з усіма додатками має бути наданий суду для формування справи у письмовому вигляді у першому судовому засіданні. У разі невиконання належним чином сповіщеного про дату, час та місце судового засідання позивачем цього обов’язку, суду необхідно надати право залишати такий позов без розгляду.


Пропонується ч. 1 ст. 120 ЦПК України: «1. Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі подання позову у електронному вигляді до позовної заяви додаються докази надіслання сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.»
Глава 5 Розділу 1 ЦПК «Докази» має бути доповнена статтею, що буде регламентувати дії суду щодо долучення до справи доказів та інших документів при формуванні матеріалів справи у електронному вигляді.


Розділ V ЦПК України, що регламентує перегляд судових рішень, необхідно доповнити нормами, що мають передбачати надсилання апеляційній та касаційній інстанції справ в електронному вигляді разом з апеляційними та касаційними скаргами відповідно. Одна з головних ідей – прозорий рух справи по судовим інстанціям.


При цьому суд апеляційної та касаційної інстанції мають право у разі необхідності витребувати з суду першої інстанції матеріали справи у письмовому вигляді.


Так само і КПК не містить жодної норми щодо надання документів до суду в електронному вигляді. Тому ані прокурор, ані слідчий не можуть подавати їх. Так як вони не мають ні ЕЦП, ні відповідного обладнання.Документи, які надсилаються в суд в електронному вигляді все одно доводиться дублювати у паперовому вигляді. Ці недоліки мають усуватися на державному рівні. Силами окремих ентузіастів неможливо впровадити «Електронний суд».


Крім подачі позовної заяви в електронній формі потрібно розширювати поняття «Електронний суд» за рахунок переводу в електронну форму документооборот серед держаних органів. Так, Київським районним судом м. Одеси налагоджено співпрацю з Головним управлінням Державної міграційної служби України в Одеській області.


Для вирішення питання про підсудність справи та можливості відкриття провадження у цивільній справі суд має перевірити місце реєстрації відповідача. Істотним чином прискорює розгляд справи направлення в електронному вигляді запиту до Адресно-довідкового бюро та одержання електронної відповіді. З вересня 2015 року Київським районним судом м. Одеси здійснено 3315 таких запитів у електронному вигляді. Суд одержує відповідь за 1 добу, а раніше на це витрачалося 14-20 днів.


В межах проекту «Електронний суд» успішно працює «Інформаційно- платіжний термінал», який дозволяє платити судовий збір безпосередньо в суді.


Враховуючи переваги сучасних нововведень Київським районним судом м.Одеси вже налагоджено співпрацю з виконавчою службою.


За допомогою автоматизованої системи документообігу суду можливо створення виконавчого документа в електронному вигляді. Направлення виконавчого документа в електронному вигляді скорочує час доставки, економить кошти. Але процесуальний закон не передбачає можливості направлення як стягувачу, так і органам виконавчої служби виконавчого листа у електронному вигляді.


Необхідно внести зміни до ст. 369 ЦПК України та ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», передбачивши, що виконавчий документ може надсилатися стягувачу і органам виконавчої служби у електронному вигляді із додержанням вимог, що встановлюються до електронного документу Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг».


До Державної фіскальної служби направлено 23 виконавчі документи в електронному вигляді, однак через те, що діючим законодавством передбачено направлення виконавчих листів в паперовому вигляді, доводиться одночасно направляти і в паперовому вигляді.


Згідно зі ст. 143 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі. Практика свідчить, що паперовий варіант обміну документами між судом та експертними установами може тривати до декілька місяців, що значно затягує строки проведення еспертизи та відповідно впливає на строки розгляду справи.


На даний час досягнуто домовленості із Одеським науково-дослідним інститутом судових експертиз про обмін документами у електронному вигляді. Київський районний суд м.Одеси вже здійснює обмін документами по 10 цивільних справах.Однак, у зв’язку з тим, що діюче законодавство не передбачає направлення справ до експертних установ в електронному вигляді, учасники домовились додатково надсилати всі необхідні матеріали в паперовому вигляді.


Між прокуратурою та судами розпочато направлення матеріалів (санкції, обшук, інші клопотання слідчих) в електронному вигляді. На даний час до Київського районного суду м.Одеси направлено вже 15 обвинувальних актів в електронному вигляді.


Досягнуто домовленості із керівництвом поліції в Одеській області про направлення справ про адміністративні правопорушення. Зазначені матеріали вже направляються на спеціально створену електронну адресу судів.


Південним Регіональним управлінням Державної прикордонної служби України розпочинається запровадження електронного суду в дії, зокрема, направлення адміністративних матеріалів, про що видано відповідний наказ.


Таким чином, більшість опцій «Електронного суду» сьогодні повноцінно не працюють саме через відсутність законодавчої підтримки цієї сучасної, необхідної, економічної, ефективної новації. Силами нашого суду налагоджено документооборот з різними держаними та недержавними організаціями. Однак для такого, щоб такий документооборот був системним та не потребував дублювання в паперовому вигляді, необхідні законодавчі зміни.