Головний зміст

2345Перед новорічними святами Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков відзвітував про роботу, зроблену Комісією в частині проведення конкурсу на посаду судді Верховного Суду.

 

 

 

Розпочалась ця робота із реєстрації правників, серед яких були представлені судді, науковці та адвокати, що виявили бажання пройти процедуру добору. Всього таких осіб набралось біля 1400. Із цієї кількості зареєстрованих документи подали 846 кандидатів. З них, після дослідження поданих паперів Комісією, було допущено 653 особи.

Серед найбільш розповсюджених підстав відмови, С. Козяков виокремив:

-  не підтвердження досвіду професійної діяльності адвоката;

-  подання не повного пакету документів, передбаченого законом;

-  не підтвердження сукупного стажу;

-  не підтвердження наукового ступеню;

-  не підтвердження суддівського стажу.

Зауважимо, що приймаючи документи, секретаріат не надавав консультацій з приводу відсутності тих чи інших паперів. Це, зазначив Голова ВККСУ, була принципова позиція органу. "Так, нам вдалось уникнути ситуації, коли б комусь підказали, а комусь – ні. Всі, хто подавав документи, були у рівних умовах", - наголосив він. До того ж, вважає пан Козьяков, спроможність самостійно вичитати вимоги закону та зібрати необхідні довідки відповідно до переліку, характеризує кандидатів, як таких, які, в разі отримання суддівської мантії, прискіпливо вивчатимуть матеріали справи.

До того ж, ті, хто не спромігся зібрати документи з першого разу, матимуть другий шанс. Річ у тому, що за законом кількість суддів ВС має становити 200 осіб. Наразі ВККСУ обиратиме 120, а можливо і менше, якщо кандидати не підтвердять свою спроможність відправляти правосуддя. Тож у тих, хто помилився із документами, або ж не наважився подати їх під час першої хвилі добору, з’явиться другий шанс наступного разу. Із цим самим наступним разом у ВККСУ обіцяють не затягувати, адже розуміють, що новоутвореному ВС доведеться зіткнутись із чималою навалою справ, які перейдуть від вищих судів та Верховного Суду України.

Цей же відбір проводитиметься у 4 суди. Відсоткове співвідношення кандидатів, бажаючих потрапити до конкретного суду розподілилось наступним чином:

До Касаційного цивільного суду виявили бажання обиратись 211 осіб, або 32,3 % допущених, до Касаційного кримінального суду – 185 осіб, або 28,3 %, до Касаційного господарського суду – 134 особи, або 20,5 % і до Касаційного адміністративного суду – 123 особи, або 18,8 %. Було б цікаво зробити дослідження, чому до одного суду прагнуть потрапити більше кандидатів, ніж до іншого, зауважив С. Козьяков.

69 % з 653 допущенних кандидатів становлять судді. Нагадаємо, що ще до початку процедури, реформатори всіляко закликали адвокатів та науковців не допустити превалювання служителів Феміди. Однак ці заклики, вочевидь, залишились не почутими: частка науковців склала 12,5 %, адвокатів – 11 %, а осіб із сукупним стажем – 7,5 %.

Потрапили до числа допущених кандидатів і два народні депутати – один, як представник адвокатури, а інший – наукового товариства. У ВККСУ обіцяють, що жодних попускань для нардепів не буде. Крім того, голова Комісії сподівається, що участь у конкурсі є не черговим політичним проектом, а свідомим вибором народних обранців, які, у разі проходження добору, присвятять себе відправленню правосуддя. Якщо ж парламентарі, пройшовши добір, відмовляться одягти мантії, ніякої відповідальності, не зважаючи на те, що на їх оцінювання витрачатимуться гроші платників податків, вони не нестимуть.

Що ж до вмотивованості інших кандидатів, у С. Козьякова сумніву немає. 

Серед інших статистичних даних було зазначено, що чоловіків серед допущених кандидатів 423, а жінок – 230. За територіальною приналежністю найбільше кандидатів з Києва – 265, а найменше з Хмельницької області – 4. 

Джерело: http://yur-gazeta.com/golovna/bilshist-kandidativ-do-verhovnogo-sudu--suddi.html