Головний зміст

FemidaОдним із покарань, не пов’язаним з ізоляцією особи, український законодавець визначає покарання у виді громадських робіт. Відповідний вид покарання згідно ст. 51 та ст. 98 КК України може бути і до неповнолітнього суб’єкта злочину.

 

 

 

 

Статистичні дані свідчать, що протягом 2017 року всього до покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи, та адміністративних стягнень було притягнуто 2794 неповнолітніх правопорушники, з них лише 195 - до громадських робіт, що складає близько 7 % від їх загальної чисельності. Щодо решти (2599 осіб) було застосовано покарання у виді позбавлення волі, від якого їх було звільнено з випробувальним терміном.

 

З метою вирішення даної проблематики Міністерством юстиції України відповідно до пп. 6 п. 74 Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року (далі – План дій) проводиться робота по узагальненню фахової думки щодо проблематики застосування кримінальних покарань у виді громадських робіт, удосконалення системи покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи, у першу чергу, щодо неповнолітніх.

 

Враховуючи викладене, Мін’юст запропонував фахівцям (суддям, прокурорам, науковцям, експертам, представникам органів місцевого самоврядування, державної служби зайнятості тощо) висловити власну думку та надати пропозиції щодо удосконалення у кримінальному законодавстві інституту громадських робіт, що застосовуються до неповнолітніх правопорушників.

 

31 жовтня 2017 року Міністерством юстиції України в рамках діяльності Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх було проведено експертне обговорення проблематики призначення, виконання та відбування покарання у виді громадських робіт за участю представників судової гілки влади, правоохоронних органів, Державної служби зайнятості, органів пробації, органів місцевого самоврядування з різних регіонів України.

 

На заході було презентовано результати опитування представників судової гілки влади та органів місцевого самоврядування щодо практики застосування, виконання та відбування покарання у виді громадських робіт (текст документу додається).

 

Переглянути результати можливо за посиланням.

 

 

 

 

Статистичні дані свідчать, що протягом 2017 року всього до покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи, та адміністративних стягнень було притягнуто 2794 неповнолітніх правопорушники,  з них лише 195 - до громадських робіт, що складає близько 7 % від їх загальної чисельності. Щодо решти (2599 осіб) було застосовано покарання у виді позбавлення волі, від якого їх було звільнено з випробувальним терміном.