Головний зміст

kjbhvtdfНа засіданні 15 листопада 2016 року Вища рада юстиції прийняла рішення про розподіл матеріалів та рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, направлених Верховною Радою України відповідно до пункту 30 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів»

 

 

31 жовтня та 8 листопада 2016 року до Вищої ради юстиції з Верховної Ради України надійшло 856 матеріалів та рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково.

Як наголосив під час засідання ВРЮ Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, пунктом 491.2. Регламенту Вищої ради юстиції встановлено, що, отримавши рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання судді безстроково, член Вищої ради юстиції здійснює підготовку її до розгляду. При цьому член Вищої ради юстиції проводить перевірку додержання визначеного законом порядку призначення на посаду судді; відповідності судді критерію професійної етики або інших обставин, які можуть вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням.

Перевірка має бути проведена протягом одного місяця із дня передачі матеріалів члену Вищої ради юстиції.

Зауважимо, що Положення про автоматизовану систему визначення члена Вищої ради юстиції при здійсненні ним повноважень відповідно до законів України передбачає, що матеріали розподіляються між усіма членами Вищої ради юстиції з дотриманням принципу випадковості, у хронологічному порядку їх надходження, рівної кількості для кожного члена Вищої ради юстиції з урахуванням коефіцієнтів навантаження. Для забезпечення визначеного строку підготовки вказаних матеріалів ВРЮ вирішила внести зміни в порядок їх розподілу.

«З метою дотримання розумних строків розгляду цих матеріалів, а також рівномірного їх розподілу між членами Вищої ради юстиції, Вища рада юстиції прийняла рішення здійснити розподіл між усіма членами ВРЮ матеріалів та рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, направлених Верховною Радою України відповідно до пункту 30 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів», без урахування раніше розподілених матеріалів», – зауважив Голова ВРЮ.

Таким чином, у Вищій раді юстиції розпочато процедуру підготовки до розгляду матеріалів щодо обрання суддів безстроково.