Головний зміст

gdbffgxcbfvСьогодні, 24 листопада 2016 року у Верховному Суді України почала роботу Міжнародна конференція «Судова правотворчість у механізмі забезпечення принципу верховенства права в умовах реформування правосуддя»

 

 

 

 

Участь у заході взяли судді Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, голови апеляційних судів, науковці, правники, представники громадських організацій, міжнародні та національні експерти.

Основна мета конференції - обговорення питань судової правотворчості як спеціальної діяльності судів у процесі здійснення правосуддя, розширення системи джерел права та ключових проблем дії принципів права в сучасному праворозумінні й ознайомлення з міжнародним досвідом особливостей впровадження та розвитку судової правотворчості у різних правових системах.

"Наразі ключовим завданням для судової та правової систем України в цілому є визначення шляху, яким розвиватиметься вчення про судову правотворчість, та її прикладне застосування в державі", - наголосив Голова ВСУ Ярослав Романюк. Він підкреслив важливість ролі суддів у прийнятті та зміненні законодавства, адже саме проблеми судової практики є своєрідним лакмусовим папірцем, який дає змогу швидко встановити зворотній зв’язок із законодавчим регулюванням суспільних відносин й оперативно окреслити необхідність прийняття адекватного вчасного законодавства.

На конференції дійшли висновку в тому, що концептуальні новели судово-правової реформи стимулюватимуть учасників судового процесу до постійного самовдосконалення, а суддів – до ухвалення обґрунтованих, мотивованих та справедливих рішень.