Головний зміст

1442578118adrfgКримінальним процесуальним кодексом України визначено, що досудове розслідування здійснюється слідчим того органу, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

 

 

 

 

 

У разі, якщо розслідування не віднесено до компетенції слідчого, місце його вчинення невідоме чи є за межами України, то місце проведення досудового розслідування визначає відповідний прокурор. Він враховує місця виявлення ознак кримінального правопорушення, перебування підозрюваного чи більшості свідків, місця закінчення кримінального правопорушення та настання його наслідків тощо.

Значна кількість кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в районі проведення антитерористичної операції, здійснюється органами досудового розслідування Донецької та Луганської областей. У зв’язку з цим службове навантаження на слідчих в цих областях протягом тривалого часу залишається надмірним, кожен із них одночасно здійснює розслідування у десятках проваджень. У таких умовах об’єктивно знижується оперативність та ефективність прийняття процесуальних рішень та реалізація відповідних заходів.

Саме тому, депутати вирішили подати до Верховної Ради Проект Закону5443 від 23.11.2016 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підслідності кримінальних правопорушень органу досудового розслідування, поза юрисдикцією якого знаходиться місце їх вчинення ”.

Метою законопроекту є внесення змін до статей 32 та 35 КПК. Нововведення передбачають можливість здійснення досудового розслідування злочину, вчиненого на території проведення АТО, слідчим органу досудового розслідування, поза юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Зазначене сприятиме дотриманню розумних строків досудового розслідування та успішному виконанню завдань кримінального провадження.