Головний зміст

slidstvoСлужбове навантаження на слідчих в Донецькій та Луганській областях протягом тривалого часу залишається надмірним.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Через значну кількість кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в районі проведення антитерористичної операції, кожен із них одночасно здійснює розслідування у десятках проваджень. У таких умовах об’єктивно знижується оперативність та ефективність прийняття процесуальних рішень та реалізації відповідних заходів.

Питання підслідності кримінальних правопорушень органу досудового розслідування передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України. Ним визначено, що досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення. У разі, якщо розслідування кримінального правопорушення не віднесено до компетенції слідчого або місце вчинення кримінального правопорушення невідоме чи його вчинено за межами України, то місце проведення досудового розслідування визначає відповідний прокурор з урахуванням місця виявлення ознак кримінального правопорушення, місця перебування підозрюваного чи більшості свідків, місця закінчення кримінального правопорушення та настання його наслідків тощо.

У зв’язку з цим, народні депутати М.П. Паламарчук та В.М. Король подали до Верховної Ради Законопроект № 5443 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підслідності кримінальних правопорушень органу досудового розслідування, поза юрисдикцією якого знаходиться місце їх вчинення».

Метою прийняття Закону є внесення змін до статей 32 та 35 Кримінального процесуального кодексу України, які б передбачали можливість здійснення досудового розслідування злочину, вчиненого на території проведення АТО, слідчим органу досудового розслідування, поза юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Це надасть можливість здійснювати досудове розслідування злочинів, вчинених в районі проведення АТО, органом досудового розслідування, поза юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Зазначене сприятиме дотриманню розумних строків досудового розслідування та успішному виконанню завдань кримінального провадження.