Головний зміст

alimentВерховна Рада України прийняла законопроект № 974-VIII щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Зазначений проект Закону України передбачає внесення змін до Сімейного кодексу України. Йдеться про те, що відповідно до норми другого речення частини другої статті 166, в діючій редакції Кодексу, накладання аліментів на осіб, позбавлених батьківських прав здійснюється за бажанням позивача, що ініціював позбавлення прав. Однак, як свідчить практика, це питання ініціюється лише в 20% подібних справ. Тому, зважаючи на можливості як держави повноцінно забезпечувати дітей позбавлених батьківської опіки, так і одиноких матерів (батьків), що залишаються з дітьми, для їх виховання без відповідної матеріальної підтримки, пропонується зобов’язати суд приймати рішення про призначення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав. В разі ж відмови законних представників отримувати аліменти, ці кошти будуть перераховуватись на рахунок державного бюджету.
 
На думку ініціаторів, прийняття цього проекту дозволить по-перше, сприяти фінансовому забезпеченню дитини. А по-друге, - посилити відповідальність осіб за реалізацію своїх батьківських прав, що стимулюватиме частину батьків до їх відновлення, і, таким чином, сприятиме зменшенню кількості дітей, які позбавлені батьківського піклування.