Головний зміст

malashkin 650x410Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та живого-комунального господарства – керівник апарату Максим Малашкін  розповів про реформу державної служби.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За його словами, Міністерство вже почало рухатись та відпрацьовувати певні заходи і механізми щодо реалізації нового Закону України «Про державну службу».
 
«Ми практично вже маємо напрями для реформування відомства. Щоб досягти цієї мети, ми обрали дуже просту формулу - чим кращі фахівці, тим кращий результат. Головне фахово забезпечити кадровий персонал, який би зміг реалізувати ті функції, які покладені на Міністерство, щоб досягнути швидких результатів та якісних змін», - зазначив заступник Міністра.
 
Він повідомив, що на сьогодні Закон вимагає оптимізацію штатної структури в розрізі визначення державних службовців та обслуговуючого персоналу.
 
«Передбачається виведення деяких посад зі штату державної служби в обслуговуючу, і за законом їх заробітна плата має зменшуватись. Вони будуть конкретно виконувати функції з обслуговування і не будуть займатись державною політикою. На вимогу Кабміну, ми маємо у місячний термін визначити перелік обслуговуючого персоналу з моменту вступу у силу Закону», - повідомив Максим Малашкін.
 
За словами заступника Міністра, у тих державних службовців, у яких посада не змінюється, для них суттєвих змін не відбудеться.
 
«Щоб запросити якісного фахівця йому треба гарантувати певний фонд оплати праці, тому що зараз заробітні плати у держслужбі набагато менші ніж на ринку. Основна демотивація державного службовця - це низькій рівень заробітної плати і висока відповідальність за прийняття тих чи інших рішень. Ми маємо підвищити і відповідальність і заробітну плату, щоб це була конкурентоспроможна галузь», - зауважив посадовець.
 
Він також відмітив, що для виплат заробітних плат держслужбовцям передбачається залучення коштів від Європейського Союзу, відповідно до порядку, який буде встановлений Кабміном.
 
«Це ключова частина реформи держуправління, яка відпрацьовується з Кабінетом Міністрів України. Після схвалення основних заходів, ми можемо говорити про те, що ЄС може виділяти кошти на оплату таким працівникам, які займаються ключовими реформами. Поки що ми маємо шукати ці резерви всередині Міністерства з фонду оплати праці. Якщо ми покажемо європейцям, що ми ідемо шляхом реформ, це буде для них сигналом здійснювати таки виплати», - підсумував Максим Малашкін.