Головний зміст

Verkhovna Rada main session hall 1До Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України направлено на розгляд Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення належних прав народних депутатів та їх помічників-консультантів).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Законопроект має на меті усунення одного із способу вчинення вплив на народного депутата через його помічників-консультантів. Такий тиск можливий, зокрема шляхом проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння помічника-консультанта народного депутата, приміщень, де він здійснює діяльність, тимчасового доступу до речей і документів помічника-консультанта народного депутата, які стосуються безпосередньо діяльності народного депутата.
 
Повідомлення про підозру помічника-консультанта народного депутата у вчиненні кримінального правопорушення згідно з проектом може бути здійснене виключно Генпрокурором, його заступником,прокурором АР Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.
 
Окремо проектом передбачені особливості проведення слідчих дій та заходів забезпечення кримінального провадження стосовно помічника-консультанта нардепа. Зокрема, суд у своєму рішенні про проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння, тимчасового доступу до речей і документів в обов’язковому порядку зазначає перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити. Окрім того, під час проведення вказаних дій має бути присутній народний депутат.