Головний зміст

CvankinКиївський районний суд узагальнив судову практику  з розгляду кримінальних проваджень за ст. 305-327 КК України (про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів)» за І півріччя 2016 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідно зі ст.49 Конституції України кожна людина  має право на охорону здоров’я, і держава повинна забезпечити їй це право. 
 
Забезпечення кримінально-правового захисту здоров’я людей здійснюється в  межах, передбачених статтями 305-327 розд. ХIII «Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення»  Кримінального кодексу України.
 
В ході проведення узагальнення встановлено, що за І півріччя 2016 року до  Київського районного суду міста Одеси надійшло 21 кримінальне провадження за  категорією:  злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.
 
Серед даних категорій справ, що надійшли до Київського районного суду м. Одеси, найбільш розповсюдженими є кримінальне правопорушення, передбачене ст. 307 КК України – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. 
 
Так, за даний період часу до суду надійшло 18 кримінальних проваджень з обвинувальними актами за ст.307 КК України  у відношенні 30 осіб, 5  з яких розглянуто із постановленням обвинувального вироку. 
 
Вироки, постановлені з зазначених справ в апеляційному порядку не оскаржувалися. 
Інші 13 кримінальних  проваджень ще знаходяться на стадії судового розгляду. 
 
Необхідно зазначити, що  переважна більшість засуджених даної категорії  – це чоловіки віком від  18 до 45 років. Однак, серед злочинів, цієї категорії є також жінки віком від 25 до 45 років та неповнолітні.
 
Так, наприклад: вироком Київського районного суду м. Одеси 22.04.2016 року,  засуджено особу А., яка знаходячись біля будинку 20-а по вул. Ак. Філатова в м. Одесі незаконно збув громадянину Т, який діяв за постановою про проведення оперативної закупівлі, за 140 грн.  одноразовий медичний шприц з рідиною світло-коричневого кольору об’ємом 2 мл, яка відповідно до висновку експертизи наркотичних засобів містить особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонений – опій ацетильований, масою по сухому залишку 0,116 г. за ціною 140 грн.
 
Такими діями особа А., скоїв злочин, передбачений ст.. 307 ч.2 КК України за кваліфікуючими ознаками незаконне виготовлення, зберігання з метою збуту, а також збут особливо небезпечного наркотичного засобу, вчинене повторно.
 
Крім того, особа А., маючи не зняту та не погашену судимість у сфері незаконного обігу наркотичних речовин, повторно незаконно  в невстановлений час та в не встановленому місці виготовив особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонений – концентрат з макової соломи,  та зберігав його з метою подальшого збуту.
 
Суд визнав таку особу винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 307 ч.2  КК України та призначили  йому покарання із застосуванням ст.. 69 КК України у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.
 
Узагальнення судової практики при  розгляді даної категорії справ, свідчить, що суд  переважно враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, матеріали, що характеризують  особу обвинуваченого та обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.
 
                                                                        
          Голова 
Київського районного                                                                                      С.А. Чванкін
суду м. Одеси