Головний зміст

IMG 6490 2Про переваги та недоліки запровадження в Україні змішаної системи примусового виконання рішень приватними та державними виконавцями сьогодні говорили в Одесі на IV засіданні Одеської регіональної ради з питань реформи сектору юстиції.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про переваги запровадження приватної виконавчої служби розповів Костянтин Сілкін, перший заступник Директора Департаменту ДВС Міністерства юстиції України: «запровадження змішаної системи примусового виконання рішень надасть змогу підвищити кількість фактично виконаних рішень, зменшити видатки державного бюджету на фінансування органів ДВС, збільшити надходження до державного бюджету за рахунок виконавчого збору, створити робочі місця.
 
IMG 6422 1
 
 
Однак щоб впровадити службу приватних виконавців потрібно зробити ще багато кроків, розробити підзаконні акти, створити кваліфікаційну та дисциплінарну комісію, провести навчання та іспити для приватних виконавців та видати відповідні свідоцтва. Одночасно будуть діяти обмеження категорій виконавчих проваджень, які можуть перебувати у приватних виконавців, наприклад про конфіскацію майна, про вселення і виселення фізичних осіб, за якими стягувачами є держава або державні органи. Приватні виконавці будуть отримувати винагороду за свою працю в розмірі 2,5 %від стягнутої суми.
 
IMG 6406 1
 
Сергій Чванкін, голова Київського районного суду м. Одеси підтримав ініціативу запровадження в Україні змішаної системи примусового виконання рішень приватними та державними виконавцями: «я вважаю дану новацію позитивною, з появою приватних виконавців будуть надаватись більш якісні та ефективні послуги завдяки конкуренції, скоротяться терміни виконання рішень, збільшиться довіра стягувача до виконавця.
 
IMG 6429 1
 
Сьогодні суди якісно виконують свою роботу, ухвалюють рішення, однак дуже малий відсоток рішень виконується, і це вина не суду, оскільки судді не мають змоги впливати на процес виконання рішення. Але після створення служби приватних виконавців важливо не забувати про державних виконавців. Умови праці державних виконавців повинні бути гідними, не гірші ніж у приватних виконавці.»
 
IMG 6417 1
 
 
Володимир Петренко, суддя Київського районного суду м. Одеси підтримав запровадження служби приватних виконавців, однак зауважив, що проблему низького рівня виконання рішень можна вирішити простіше, повернувши державним виконавцям частину коштів від виконавчого збору. Оскільки заробітна плата державних виконавців дуже низька, існує брак кадрів, тому навантаження на одного державного виконавця занадто велике.
 
 
IMG 6412 1
 
Даний пілотний проект щодо оптимізації контролю за примусовим виконанням рішень, впровадження автоматичного розподілу виконавчих документів та механізму мотивації державних виконавців діє в органах ДВМ м. Києва та органах ДВС Сумської області.
 
IMG 6443 1
 
Дане засідання було проведено спільно Міністерством юстиції України з Проектом європейського союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції».
 
 
  • IMG_6426-11
  • IMG_6432
  • IMG_6439
  • IMG_6441
  • IMG_6443