Головний зміст

image2Через негативні соціальні наслідки, що настали із застосуванням "закону Савченко", Верховній Раді України знову пропонують внести до нього зміни.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правил зарахування строку попереднього ув’язнення)».
 
Законопроектом пропонується визначити, що один день попереднього ув’язнення зараховується за два дні позбавлення волі лише для злочинів невеликої та середньої тяжкості. На даний час це правило передбачено також і для категорії тяжких та особливо тяжких злочинів.
 
В пояснювальній записці до Законопроекту зазначено, що застосування правила зарахування судом строку попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі, введеного в дію Законом № 838-VIII призвело до соціально негативних наслідків, а саме: станом на 18 березня 2016 року вказаним Законом скористалося вже майже 6000 осіб, із них 1800 за особливо тяжкі злочини (вбивства), 3000 за тяжкі злочини (зґвалтування, розбій) та 1200 за злочини середньої тяжкості та ще 50000 тисяч засуджених можуть бути звільнені достроково, що свідчить про відплив «криміналітету» з в’язниць та забезпечує багатьом злочинцям дострокове звільнення.
 
Отже, пропонується внести зміни до абзацу першого частини п’ятої статті 72 Кримінального кодексу України, зазначивши, що зарахування судом строку попереднього ув’язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того ж кримінального провадження, у межах якого до особи було застосовано попереднє ув'язнення, провадиться з розрахунку:
 
- один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі для злочинів невеликої та середньої тяжкості;
- один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі для тяжких та особливо тяжких злочинів.