Головний зміст

parubiuЧергове випробування для Феміди готується в законопроекті №4180 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Виникає питання: чому першочерговим завданням є прийняття законопроекту №4180, а не змін до Конституції? Чи не є цей проект «страховкою» на випадок провалу голосування за внесення поправок до Основного Закону?
 
На ці питання відповів спікер парламенту Андрій Парубій.
 
«У мене була довга розмова з Оксаною Сироід і Русланом Сидоровичем. Я ставив їм питання, чи можливо набрати більшість при голосуванні за зміни до Конституції. І вони підтвердили, що можна вийти на 300 голосів. Ми домовилися, що зробимо все можливе, щоб вийти на цей результат », - розповів Андрій Парубій.
 
«Найскладніша точка в переговорах з депутатами - перехідний період в два роки (залишається перехідний період, протягом якого президент ще буде мати право переводити суддів з одного суду в інший, але через два роки після вступу закону в силу робити це буде вже Вища рада правосуддя прим. ред.). Багато політичних сил остерігаються, що за ці два роки, поки не буде введена норма про самоврядування суддів, одна з гілок влади може розставити своїх людей і тим самим впливати на судову систему.
 
Ті закони, які зараз готуються (мається на увазі законопроект №4180 - прим. Ред.) - Це застереження для того, щоб цього не сталося, щоб переатестація проводилася незалежною комісією, щоб вона мала істотний вплив і громадськості, і депутатів Верховної Ради », - підкреслив спікер парламенту.