Головний зміст

94e790451a07a6b344667dae2718066e0804d304 900Система безоплатної правової допомоги не може звужувати права адвокатів, передбачені законодавством.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це заявили представники НААУ в ході круглого столу “Оцінка системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні в світлі стандартів Ради Європи”. На обговорення було винесено експертне дослідженння в межах другої експертної місії до України. Європейські експерти оцінювали стан надання БПД у кримінальних справах та випадках адміністративного затримання і адміністративного арешту.
 
Член комітету з питань БПД Тарас Ламах наголосив на тому, що в чинній системі допуск адвокатів до роботи з клієнтами на безоплатній основі має дискримінаційний характер, адже передбачає складання додаткових іспитів для зарахування до реєстрів адвокатів БПД.
 
“Всі адвокати, які мають свідоцтво на зайняття адвокатською діяльністю, мають право надавати безоплатну допомогу без будь-яких додаткових відборів за своєю заявою. Адвокати не повинні здавати додаткових екзаменів”, - наголосив Тарас Ламах, посилаючись на Звіт НААУ щодо функціонування системи БПД в Україні.
 
За словами члена профільного комітету НААУ, неприпустимо, коли чиновники не просто впливають на розподіл справ, а і безпосередньо втручаються в роботу адвоката, що доходить до вимог надати документи, які становлять адвокатську таємницю. Цей перекіс системи необхідно змінити відповідно до закону, яким адвокатурі надано незалежний та самоврядний статус. “Зараз Міністерство юстиції, маючи Координаційний центр, розбудовує фактично державну адвокатуру, яка не передбачена жодним законом”, - наголосив адвокат.
 
Адвокат також наголосив на тому, що система БПД забирає непропорційно багато коштів на утримання чиновників, при цьому звітність і прозорість витрат як бюджетних, так і грантових коштів викликають багато питань.
 
“Ми маємо армію чиновників, які, паразитуючи на адвокатурі, витрачають гроші. Необхідно виключити можливості безконтрольного витрачання коштів і прибрати корупцію з системи, щоб вона була функціональною”, - констатував Тарас Ламах.
 
Голова Комітету з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвотської діяльності Ганна Колесник закликала відмовитися від поділу адвокатів на “платних та безплатних”. “Оцінювати потрібно не роботу кожного адвоката, а роботу системи в цілому. Наші оцінки однозначні і зафіксовані в Звіті НААУ та висновку профільного комітету, ухваленого Радою адвокатів України.
 
Виправлення недоліків системи, за словами Ганни Колесник, лежить через на посилення гарантій здійснення адвокатської діяльності та забезпечення доступності безоплатної правової допомоги, і саме такою має бути статегічна мета реформи.