Головний зміст

IMG 6693 2Cьогодні судді Київського районного суду м.Одеси провели зустріч із Головою Комісії Суддівської Етики та Дисципліни Литви Артурасом Дрюкасом.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Артурас Дрюкас , який вже 22 роки є суддею Апеляційного суду Литви, розповів про судову систему та здійснення судочинства у Литві. Як міжнародний експерт, він залучений до спільної ініціативи Асоціації правників України та Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
 
IMG 6615 1
 
Пан Дрюкас розповів, що надає українським колегам підтримку у процесі вдосконалення нормативно-правових актів, що регулюють питання дисциплінарної відповідальності суддів, етики та конфлікту інтересів в діяльності суддів та інших представників судової системи.
 
IMG 6621 1
 
Розповідаючи про судову систему Литви, іноземний гість зазначив, що на даний час в Литві кількість суддів складає 850, з них суддями Верховного Суду є 35 суддів.
 
IMG 6593 1
 
IMG 6597 1
 
З 2008 року суддів у Литві призначають безстроково, без п’ятирічного строку. Основною проблемою в Литві є велика навантаженість на суддів, які через велику кількість справ не завжди встигають розглянути справи в належні процесуальні строки. Суддя Київського районного суду м.Одеси Ірина Літвінова також додала, що велика завантаженість є проблемою, через яку складно якісно розглянути справу у розумні строки.
 
IMG 6629 1
 
IMG 6606 1
 
Сергій Чванкін поцікавився у литовського колеги кількістю поданих скарг на суддів до ВККС за минулий рік у Литві. Відповідаючи на запитання, Артурас Дрюкас зазначив, що багато скарг є неналежними через те, що надходять з процесуальних питань. Тому в Литві створили Комісію з етики, яка виступає своєрідним фільтром та передає належні скарги до Суду честі, який складається з 9 членів. Якщо суддя не згоден з висновком Суду честі він має право його оскаржити у Верховному Суді.
 
IMG 6622 1
 
IMG 6638 1
 
«Отже, за 2015 рік до Комісії з етики надійшли 293 скарги», - підсумував пан Дрюкас.
 
IMG 6589 1
 
IMG 6647 1
 
Суддя Київського районного суду м.Одеси Валеріан Луняченко поцікавився люстрацією суддів у Литві, на що Артурас Дрюкас відповів, що в Литві судді не піддавалися такій люстрації, як в Україні.
 
IMG 6652 1
 
IMG 6664 1
 
На запитання Сергія Чванкіна стосовно доцільності звільнення всіх українських суддів, а також призначення на посади апеляційних та вищих судів науковців та адвокатів, литовський колега відповів, що це не дасть позитивного результату. На думку пан Дрюкаса, атестацій під час роботи судді бути не повинно. Також він зазначив, що в Україні забагато підстав для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. І це є недоліком, який треба виправляти в першу чергу.
 
IMG 6661 1
 
IMG 6693 1
 
На завершення зустрічі судді подякували Артурасу Дрюкасу за змістовну бесіду та запросили відвідати суд під час його наступного візиту до Одеси.