Головний зміст

29030 12Сьогодні до Комітету ВРУ надійшов для ознайомлення Проект Закону  №4576 про внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" (щодо удосконалення окремих норм).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ініціатором  законопроекту є Володимир Гройсман.
 
Проект Закону розроблено у зв’язку з тим, що окремі норми Закону України «Про попереднє ув’язнення», який був прийнятий у 1993 році, застаріли та не враховують сучасних норм і стандартів, а деякі взагалі суперечать чинному законодавству. 
 
Адміністрація установи попереднього ув'язнення матиме право використовувати аудіовізуальні, електронні й інші технічні засоби для запобігання втечі і здійснення інших злочинів, порушення встановленого законодавством порядку утримання під вартою, а також для забезпечення безпеки осіб, взятих під варту, персоналу установи попереднього ув'язнення та інших осіб, які перебувають на території установи попереднього ув'язнення.
 
 
Також  вдосконалюється порядок виявлення та вилучення грошей, речей та інших заборонених для зберігання особами, взятими під варту, предметів і приводиться у відповідність до законодавства порядок їх обігу в дохід держави.
 
 
За кожним фактом виявлення і вилучення у осіб, взятих під варту, заборонених речей і предметів проводиться службове розслідування в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, на предмет встановлення джерела їх законного власника.
 
 
У разі встановлення власника вони повертаються цим особам. Якщо законним власником таких речей встановлено особу, взяту під варту, то за клопотанням установи попереднього ув'язнення суд приймає рішення про знищення таких речей і предметів або про передачу на зберігання на склад установи попереднього ув'язнення до звільнення особи, взятої під варту.
 
 
Інші заборонені для зберігання в місцях попереднього ув'язнення продукти харчування, предмети і речі вилучаються, і за рішенням начальника установи попереднього ув'язнення знищуються в присутності особи, у якої вони були вилучені, або ж передаються на зберігання на склад, про що складається акт.
Як відомо, чинним законом зазначалося, що особи, які проходять на територію вищевказаного закладу, підлягають огляду. Даним законопроектом пропонується доповнити цей пункт доглядом за допомогою додаткових технічних засобів.
Адміністрація установи попереднього ув'язнення зобов'язана повідомити особам, узятим під варту, і іншим особам, які заходять на територію установи попереднього ув'язнення, про застосування технічних засобів нагляду і контролю.
 
 
Цим законопроектом також передбачається змінити положення щодо роздільного тримання в місцях попереднього ув'язнення.
 
 
Раніше, у виняткових випадках, з метою збереження таємниці досудового розслідування, захисту ув'язнених від можливих посягань на їх життя або запобігання вчиненню ними нового злочину, або за наявності на те медичних підстав їх можуть тримати в одиночних камерах. Цим проектом пропонується додати пункт, що затриманий може, попередньо написавши заяву і вказавши поважну на те причину, міститися в одиночній камері.
Зокрема, законопроектом також визначено право на гуманне ставлення до них і повагу до її людської гідності; надано право отримувати бандеролі. Конкретизовано, що вони мають право отримувати посилки, передачі і бандеролі без будь-яких обмежень.