Головний зміст

9e517c1900d8c4270a29d8b688bff669Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков закликає Верховну Раду якомога швидше знайти вихід із ситуації з сотнями суддів-п'ятирічок, рекомендації на безстрокове обрання яких ще з 2013 року перебувають в парламенті без жодного руху.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кожен місяць зволікання з вирішенням проблеми призводить до виплат суддям посадових окладів, хоча ці судді не здійснюють правосуддя.
 
«Статистика показує, що з моменту закінчення повноважень по 1 травня 2016 року 698 суддів в сукупності отримали посадовий оклад в розмірі майже 197 млн грн. Це тільки один наслідок для бюджету України.
 
Крім цього, необхідно враховувати, що якщо ці судді не працюють, то за них працюють їхні колеги. Це означає, що збільшується навантаження на діючих суддів, а отже, може погіршитися якість судочинства і збільшаться терміни розгляду справ. На наш погляд, це негативні наслідки.
 
Верховна Рада виконує велику законотворчу роботу, однак проблема з цими суддями є надзвичайно гострою. Особливо, якщо врахувати, що вже 97 судів першої інстанції мають 50% і навіть менше діючих суддів.
 
Є суди, де взагалі немає жодного судді з повноваженнями.
 
«До кінця 2016 року таких судів буде вже 30-40 або навіть більше. Цілі райони залишаться без судочинства », заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії.
 
Джерело: http://sud.ua/