Головний зміст

TTIP Foto Sujet Schiedsgerichte.2015 05 28 16 18 46Законопроект про судоустрій і статус суддів, над яким активно працює робоча група з питань правосуддя Конституційної комісії, дозволить запустити якісну судову реформу в Україні.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт», перший заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець.
 
Він зазначив, що законопроектом передбачено основні новели: триступенева судова система, судді будуть проходити серйозну переатестацію, а Верховний Суд буде кінцевою інстанцією для прийняття остаточних рішень.
 
«Це означає, що Верховний Суд буде тлумачити судову практику таким чином, що вона буде обов'язковою для нижчестоящих судів. Також це означає, що зникне практика, коли можна мати два протилежних рішення і довести це навіть до Верховного Суду, де в одній палаті можна було отримати два протилежних рішення. Тепер рішення, яке прийме Верховний Суд, буде обов'язковим і назавжди », - заявив народний депутат.
 
«Друге, те, що стосується реформи судів взагалі. Будуть скасовані вищі спеціалізовані суди, адміністративні суди. Залишаться загальний, апеляційний і Верховний Суди », - зазначив пан Ємець.
 
Третьою особливістю судової реформи повинна стати 100% переатестація суддів, що передбачає нову якість судів.
 
«Для того, щоб ми отримали справедливого суддю, нам потрібно перевірити його професійні знання, перевірити його на відсутність корупційних діянь. Це означає перевірку всього життєвого циклу: де він отримав зарплату, за які доходи він купив машину, наскільки все це збігається з його доходами і гідний ця людина бути суддею », - сказав парламентарій.
 
Леонід Ємець наголосив, що процедури переатестації повинні бути відкритими і прозорими.
 
«Кожен онлайн або в Інтернеті повинен бачити співбесіду з суддею, почути відповіді на питання. Це додасть довіри до суду як виконаного суспільства, і ми, нарешті, побачимо чесний і справедливий суд », - сказав народний депутат.
 
Представник «Народного фронту» також повідомив, що робочою групою серйозно опрацьовується питання суду присяжних.
 
Джерело: http://pravo.ua/