Головний зміст

reestr 2e54033ffa3b039d947825c74fa2037917 травня 2016 року про особливості вступної кампанії 2016 року розповіла перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Інна Совсун повідомила, що у цьому році вступна кампанія стартує 11 липня і триватиме до 28 липня. У 2016 році востаннє буде здійснюватися набір на освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти молодшого спеціаліста та спеціаліста. Відповідно до нового закону «Про вищу освіту» вже з наступного року випускники бакалаврату будуть вступати тільки на магістерські програми підготовки, адже ступінь «спеціаліста» буде замінено «магістром».
 
Інна Совсун наголосила, що в цьому році вступники подають заяви тільки в електронній формі. Винятком є особи, які вступають за результатами вступних екзаменів або за співбесідою. Документи в паперовому вигляді до вищого навчального закладу потрібно подавати лише після зарахування.
 
У 2016 році вступники можуть подати до 15 заяв. При цьому не встановлюється обмеження щодо кількості університетів, до яких подаються заяви вступників, натомість встановлюється обмеження за кількістю спеціальностей – до п’яти. Також для кожної з них необхідно визначити пріоритетність. Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийом за державні кошти, не обмежується.
 
Особливістю вступної кампанії є те, що в цьому році скасовані позаконкурсний вступ та цільовий прийом. Таким чином враховується конституційна норма щодо рівного доступу до вищої освіти на конкурсних засадах.
 
Разом з тим, окремі категорії вступників можуть брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів. До однієї з таких категорій належать особи, які мають захворювання, що є перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Це діти, для яких Український центр оцінювання якості освіти не може створити технічні умови для складання тестів. Наступна категорія – це учасники антитерористичної операції, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, демобілізувалися в цьому році і не встигли зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. Ще одна категорія – це діти-сироти.