Головний зміст

111728Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів підтримати зміни до Конституції в частині судової реформи та нову редакцію Закону "Про судоустрій та статус суддів".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Глава держави назвав ці зміни революційними, адже вони передбачають реальне перезавантаження судової системи. "Судова реформа - це реформа реформ. Це захист прав громадян на справедливість, на правду", - сказав Петро Порошенко під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та депутатських груп Верховної Ради.
 
Президент констатував, що попередні "косметичні" зміни, починаючи від зміни процедури переобрання і закінчуючи зміною процедури переведення суддів, які до цього часу пропонувалися, ситуацію у судовій сфері не виправляють.
 
Петро Порошенко висловив вдячність тим, хто проголосував за зміни до Основного Закону України в частині правосуддя у першому читанні. "Це відкрило нам унікальну можливість доопрацювати цю позицію і забезпечити три кити, на яких має стояти незалежна система правосуддя. Це є незалежність судової гілки влади, деполітизація, ефективна відповідальність судової гілки влади і перезавантаження та оновлення суддівського корпусу", - сказав Глава держави.
 
Президент зазначив, що реформою передбачається кардинальна зміна системи імунітетів суддів, що дасть можливість ефективно притягувати до відповідальності суддів-корупціонерів, які викривлюють систему правосуддя.
 
Глава держави висловив переконання у доцільності ухвалення, разом зі змінами до Конституції в частині правосуддя, нової редакції закону про судоустрій.
 
Він підкреслив, що новим законом передбачаються рішучі кроки з деполітизації судової системи, а також значно звужується вплив на судову систему і його як Глави держави. Зокрема, скасовується процедура призначення суддів Президентом на п'ятирічний термін, залишається лише право підпису щодо тієї кандидатури, яка виноситься на розгляд Вищої ради правосуддя.
 
Крім того, ліквідуються вищі спеціалізовані суди, створюється касаційна інстанція, яка гарантує захист права на справедливість громадянина України, а до Вищої ради правосуддя додається громадська рада, яка забезпечуватиме реальний вплив громадськості на прозорість конкурсу і кандидатури.
 
Президент акцентував на тому, що проект змін до Конституції в частині правосуддя отримав повну підтримку з боку партнерів України - керівництва Єврокомісії, керівників країн-партнерів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Ради Європи, Венеціанської комісії, рекомендації якої були повністю враховані.
 
Глава держави звернувся до народних депутатів з проханням "зробити все можливе, щоб ми забезпечили результативне голосування". Спроба зруйнувати прийняття цих змін надовго законсервує існуючу систему судоустрою, наголосив Петро Порошенко, адже згідно з чинною Конституцією парламент зможе розглядати зміни до Основного Закону не раніше, ніж через рік. Голова Верховної Ради закликав народних обранців до максимальної відповідальності під час голосування за зазначені зміни. "Ми маємо унікальний історичний шанс піти на судову реформу. Усі інші реформи - правоохоронних органів, антикорупційні, будь-які інші, вони в кінці-кінців розбиваються як хвилі об скелю об корумповані суди", - сказав він.
 
"Є ті питання, які треба поставити за межі політичних дискусій. Ми можемо без перебільшення сказати, що можливо в нас найближчі кілька місяців більше не буде шансу на такий рішучий крок, адже ми всі знаємо специфіку роботи парламенту, ми всі знаємо як важче буде в липні і в червні зібрати депутатів. Ми можемо мати шанс цього четверга зробити цей рішучий крок", - резюмував Андрій Парубій.