Головний зміст

molot1WPЗ 20 квітня 2016 р. головне управління Національної поліції в Одеській області припинило охорону будівлі, в якій розміщується господарський суд Одеської області та Одеський апеляційний господарський суд. Судді незадоволені таким станом речей та вирішили звернутись до Ради суддів України з цього приводу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як відзначається у зверненні суддів господарського суду Одеської області, така ситуація створює ризики безперешкодного пронесення до приміщень судів вибухонебезпечних та отруйних речовин, пронесення зброї тощо.
 
Наразі охорона обох судів здійснюється працівниками апаратів судів, які не мають ані фізичної, ані спеціальної підготовки.
 
"Особливе занепокоєння викликає той факт, що останнім часом набули системного характеру випадки відвертого психологічного тиску на суддів при розгляді справ – надходять погрози фізичної розправи, блокуються приміщення судів, повідомляється про їх мінування тощо. На жаль, це вже не просто уявне бачення можливої кризової ситуації, а реалії, що мають місце для судів та суддів в цілому", - відзначається у зверненні суддів.
 
В підтвердження своїх слів судді звертають увагу на резонансну справу, що перебуває у провадженні судді господарського суду Одеської області Ю.Шаратова. Мова йде про справу №916/285/16 за позовом Одеської міської ради стосовно права власності на нерухомість. Судді зазначають, що під час кожного призначеного судом часу розгляду цієї справи відбувались наступні дії:
 
- блокування руху транспортних засобів на проспекті, де розташовані господарський суд Одеської області та Одеський апеляційний господарський суд.
 
- надходили повідомлення про наявність вибухових пристроїв у приміщенні суду тощо.
 
Більше того, група невстановлених осіб облила зеленкою суддю Ю.Шаратова та осіб, які знаходились поруч з ним.
 
З огляду на всі ці події колектив суддів господарського суду Одеської області просить РСУ взяти під свій контроль розслідування вказаної справи та вжити заходів щодо забезпечення гарантій незалежності судової влади.
 
 Джерело: http://zib.com.ua/