Головний зміст

72745Сьогодні Верховна Рада не набрала достатньої кількості голосів для ухвалення Проекту Закону щодо запровадження електронного наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві. Законопроект відхилено та знято з розгляду.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Підтримали законопроект 185 народних депутатів.
 
Метою законопроекту є, зокрема, створення системи електронного наказного провадження, що дасть змогу зменшити навантаження на судову систему України шляхом встановлення нового порядку розгляду визначених законом категорій справ у короткі строки з використанням інформаційних технологій та без виклику сторін електронного наказного провадження до суду.
 
Нагадаємо, що розгляд справ у порядку електронного наказного провадження передбачатиме:
 
- звернення заявника через автоматизовану систему наказного провадження із заявою до суду про видачу електронного судового наказу;
- розгляд судом отриманої заяви та видачу електронного наказу із встановленням строку для подання боржником заперечень;
- скасування електронного наказу із роз'ясненням стягувачу його права звернутись з цими самими вимогами до суду в загальному порядку (у разі надходження від боржника заперечень);
- внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень відомостей щодо набрання електронним наказом законної сили і надсилання його стягувачу (у разі неотримання від боржника заперечень).