Головний зміст

7a60bd7c71a55d14f48a013a4ddfa7dc 1439569470 slider largeПрезидент України Петро Порошенко повернув на повторний розгляд до Верховної Ради України Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Підтримуючи необхідність удосконалення законодавства, що регулює суспільні відносини у сфері забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, Главою держави відзначається, що такі зміни мають здійснюватися вкрай виважено, адже стосуються житлових прав громадян. Натомість Закон містить норми, які суперечать Конституції і законам України, не створює належних правових механізмів реалізації житлових прав мешканців гуртожитків та містить ризики їх порушення.
 
Насамперед, неприйнятними є положення Закону, що встановлюють обмеження реалізації конституційних прав громадян та не відповідають конституційному принципу рівності громадян перед законом. Зокрема, документом обмежуються права громадян, які законно мешкають у гуртожитках, на приватизацію жилих приміщень у гуртожитках залежно від наявності трудових (службових) відносин з підприємством (організацією), яке надало їм право проживати в гуртожитку, або офіційної реєстрації місця проживання в гуртожитку.
 
Встановлення несправедливих правил реалізації прав громадян у такій чутливій сфері, як житлові відносини, може призвести до посилення соціальної напруги у суспільстві, а також стати чинником соціальних конфліктів. Також Закон непозбавлений й інших недосконалих норм, які створюють невизначеність правового регулювання реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.
 
Врегулювання правовідносин із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків має здійснюватися на підставі Конституції і законів України та потребує більш виваженого підходу ніж запропонований у Законі.