Головний зміст

1395411037 vz 09 d0a1d182d180d0b0d0bdd0b8d186d0b0 2 d098d0b7d0bed0b1d180d0b0d0b6d0b5d0bdd0b8d0b5 0001Асоціація розвитку суддівського самоврядування України підготувала заяву, в якій просить Президента та Прем’єра ініціювати процедуру звільнення Міністра юстиції Павла Петренка з посади після його чергових заяв стосовно звільнення суддів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Павла Петренка судді пропонують звільнити з посади міністра як такого, що не відповідає займаній посаді через низький рівень професійних знань, неетичну поведінку, політичну упередженість, посягання на незалежність суду.
 
Така реакція пов'язана з пропозицією міністра оновити суддівський корпус шляхом не обрання безстроково понад 800 суддів, щодо яких рекомендації ВККС про обрання безстроково перебувають на розгляді парламенту. Згаданих суддів він пропонує направити на конкурс і таким чином отримати 15% оновленого суддівського корпусу.
 
У своїй заяві АРССУ також спростовує заяву щодо призначення суддів, які чекають на обрання безстроково, В.Януковичем. Так, переважна більшість суддів, які очікують на таке обрання, були призначені на посади ще у 2009-2010 роках Президентом В. Ющенко. Окрім того, усі вони у своїй переважній більшості успішно пройшли люстраційні перевірки.
 
Пропозицію звільнити всіх без винятку 800 суддів в Асоціації називають прямим закликом до застосування колективної відповідальності. Окрім того, заяви міністра мають дискримінаційний характер, адже демонструють наміри позбавити суддів права на працю лише з огляду на їх належність до професії, без визначення об’єктивних підстав для звільнення, відзначають в АРССУ. "До того ж, понад 150 суддів, які мали такі самі рекомендації, постановою Верховної Ради України від 21 травня 2015 р. після чотирьох сигнальних голосувань було обрано безстроково" - йдеться у листі Асоціації.
 
З огляду на це все АРССУ просить про наступне:
 
- голову ВР та голову комітету ВР з питань правової політики та правосуддя забезпечити дотримання порядку обрання суддів безстроково, не допустивши звільнення суддів з мотивів політичної упередженості, дискримінації за ознаками професії та із застосуванням принципу колективної відповідальності.
- Президента та Прем'єр-міністра відреагувати на недопустимі висловлювання міністра юстиції та ініціювати процедуру звільнення з посади Павла Петренка;
- голову Ради суддів та голову Верховного суду відреагувати на заяви міністра юстиції, що прямо посягає на авторитет та незалежність суду.
 
Джерело: http://zib.com.ua/