Головний зміст

Fshutterstock 5697139Вже найближчим часом Міністерство юстиції завершить процес переведення всіх сервісів у сфері реєстрації бізнесу, які нині надають місцеві органи влади та нотаріуси, в онлайн режим. Про це сьогодні під час зустрічі з представниками громадськості та експертного середовища повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
 
 
 
 
 
 
 
 
«Це концепція онлайн будинку юстиції, коли через Інтернет можна буде вчинити всю палітру реєстраційних дій. Кошти, які будуть сплачувати за ці реєстраційні дію громадяни, направлятимуться до місцевого бюджету за місцем реєстрації компанії», - додав очільник Мін’юсту. Водночас він перерахував основні сервіси, які можна буде отримати, не виходячи з дому. У сфері реєстрації бізнесу: первинна реєстрації компанії, реєстрації з власним, а не модельним статутом, зміна складу учасників та засновників, зміна директора, зміна видів діяльності (КВЕД) без необхідності ходити до реєстратора.
 
«У сфері реєстрації нерухомості ми хочемо запустити сервіс з отримання інформації про відвідування сторінки з майном громадян. Зараз реєстр відкритий, і кожна особа, яка хоче поцікавитися вашою квартирою, має право отримати цю інформацію, зайшовши на сайт Мін’юсту. Однак, при цьому, вона має ідентифікуватися. Ми плануємо запровадити окремий добровільний сервіс з інформування власника майна через СМС чи іншим способом про те, що його нерухомістю цікавилася та чи інша особа», - поінформував присутніх Міністр юстиції.
 
Він також повідомив, що до жовтня Міністерство юстиції розробить та внесе на розгляд Верховної Ради законопроект, який дасть можливість передати на місця сервіси органів реєстрації актів цивільного стану. Цей крок стане фінальною крапкою у процесах децентралізації та відмови Мін’юсту від повноважень із надання громадянам адміністративних послуг.
 
«У системі юстиції залишився один єдиний напрямок, де ми все ще надаємо послуги громадянам. Це послуги, які стосуються органів реєстрації актів цивільного стану. Ці послуги, так само, треба передати місцевим органам влади. Ми плануємо до жовтня поточного року напрацювати комплексний закон і подати його на розгляд депутатів, щоб вже до кінця року мати змогу запустити процес передачі сервісів на місця», - зазначив очільник Мін’юсту.