Головний зміст

rsu2На просторах Фейсбуку гаряче обговорюється питання про створення   Громадської Ради при Раді суддів України. Аби запобігти невірному тлумаченню та викривленню інформації щодо процесу створення, мети та завдань Громадської ради, складу комісії з добору членів Громадської ради, питання про створення якої винесено на розгляд на засідання Ради суддів України 12 травня 2016 року, прес-центр судової влади вважає за необхідне повідомити наступне.
 
 
 
 
 
 
 
 
Статус Громадської ради, мету та завдання її створення, функції комісії з добору кандидатів у члени Громадської ради врегульовано  Положенням про громадську раду при Раді суддів України (далі – Положення). Відповідне   Положення затверджено рішенням Ради суддів України №3 ще 05 лютого 2015 року. Це Положення знаходиться у вільному доступні в мережі Інтернет і кожний може з ним детально ознайомитись.
Наразі, відповідно до Положення, склад Громадської ради безпосередньо обирається вищим колегіальним органом суддівського самоврядування- Радою суддів України - шляхом рейтингового голосування на спеціальному засіданні.
 
Комісія з добору кандидатів Громадської ради, в свою чергу, фактично вирішує лише організаційні (технічні) питання, як то: приймає заяви та документи від кандидатів, формує список кандидатів, подає його до Ради суддів України, оприлюднює відомості про проведення спеціального засідання Ради суддів України
 
Відповідно до Положення, рішенням Ради суддів України від 25 лютого 2016 року №18 було створено Комісію, визначено її склад, голову та секретаря.
Комісія покладені на неї організаційні завдання виконала, про дату, місце та час проведення 12 травня 2016 року спеціального засідання Ради суддів України з обрання членів Громадської ради вперше повідомлялося 04 березня 2016 року. Окрім того, 13 квітня 2016 року на сайті Ради суддів України, а також систематично через соціальні мережі (зокрема, Фейсбук) про відповідну подію неодноразово нагадувалось.
 
Порядок обрання Громадської ради, її статус як консультативно-дорадчого органу, а також суб’єкта її обрання (орган суддівського самоврядування – Рада суддів України), Громадська рада при Раді суддів України не наділена контрольними функціями.
 
Ситуація зі створенням Громадської ради при Раді суддів України вкотре нагадала про тотальну кризу довіри в українському суспільстві. Через це нищівній критиці піддається як бездіяльність, так і намагання щось змінити.   Судова влада закликає всіх, хто небайдужий до майбутнього України, хто прагне утвердження на її теренах верховенства права, незалежності судів як гарантії відстоювання прав громадян, своїм досвідом і знаннями сприяти побудові правової держави. Критика повинна бути конструктивною. Лише за таких умов вона є рушійною силою до змін.