Головний зміст

blokirovka sitov16 травня 2016 року до Комітету ВРУ надано для ознайомлення Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Поширення нелегального контенту в українській доменній зоні призвело до вкрай несприятливих наслідків. У 2015 році “Спеціальний Список 301” відніс Україну до переліку держав, щодо яких здійснюється “пріоритетний нагляд”, вказано на відсутність позитивних зрушень в імплементації ефективного механізму боротьби з Інтернет-піратством і відсутності механізмів притягнення до вторинної відповідальності та відповідальності третіх осіб, що сприяють відповідним порушенням.
 
 
Таким чином, прийняття даного законопроекту – одне з першочергових завдань на шляху побудови позитивного іміджу України як країни, в якій наявний високий рівень поваги до авторського та (або) суміжних прав.
У законопроекті прописано механізм, за яким правовласники зможуть блокувати доступ до піратського контенту без суду за добу. Подібний механізм раніше неодноразово пропонувала Держслужба із захисту інтелектуальної власності.
Як зазначено в законопроекті, власник прав на контент пише власнику сайту скаргу, власник сайту протягом 24 годин повинен заблокувати доступ до такого контенту або видалити його. Власники сайтів при цьому повинні вказувати в онлайні своє повне ім'я або найменування, а також назву хостера, повна адреса місця проживання або місцезнаходження, email і телефони.
 
 
Від власника сайту потрібно також запобігти повторному розміщення такого контенту на сайті. Не пізніше доби після блокування власник сайту повинен повідомити про це власнику прав на контент по email. Якщо власник сайту не виконав вимоги, правовласник звертається до хостера, і той зобов'язаний «видалити або зробити неможливим доступ до інформації, з якої подано скаргу» протягом доби після отримання цієї скарги.
 
 
Правовласник також наділяється правом отримувати від власника сайту особисті дані користувача, який порушив авторські права, в обсязі, достатньому для звернення до суду.
 
 
Також проект закону вносить зміни в «Закон про нотаріат». Нотаріусам надається право забезпечувати докази в інтернеті, іншими словами, складати протокол, який містить опис інформації, розміщеної в інтернеті, до якої додаються документи із зафіксованою інформацією, розміщеною в інтернеті.