Головний зміст

1441571034 sudСудовою палатою у господарських справах Верховного Суду України сформовано правові висновки, викладені у постановах, прийнятих у другому півріччі 2015 року за наслідками розгляду заяв про перегляд судових рішень з підстав неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального та/або процесуального права у подібних правовідносинах (пункти 1, 2 частини першої статті 11116 ГПК).
 
 
 
 
 
 
Зокрема, ці висновки стосуються спорів щодо забезпечення виконання зобов’язань; про укладення, зміну, розірвання договорів; щодо визнання правочинів недійсними; про застосування позовної давності; щодо виконання господарських зобов’язань; спорів, що виникають із корпоративних правовідносин; справ про банкрутство тощо. Про це Верховний Суд України повідомив на своєму сайті.
 
Згідно з частиною третьою статті 82 ГПК, обираючи при прийнятті рішення правову норму, що підлягатиме застосуванню до спірних правовідносин, суди зобов’язані враховувати зазначені висновки Верховного Суду України.
 
Крім того, відповідно до вимог частини першої статті 11128 ГПК рішення Верховного Суду України, прийняте за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з таких підстав, є обов’язковим для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України.
 
Зважаючи на викладене, правові висновки Верховного Суду України надіслано Вищому господарському суду України, Вищому спеціалізованому суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, апеляційним господарським та апеляційним загальним судам для застосування при здійсненні судочинства. Ці висновки також буде опубліковано в журналі «Вісник Верховного Суду України» і розміщено на офіційному веб-сайті Верховного Суду України.