Головний зміст

dsdУ Верховній раді України зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України" (щодо посилення кримінальної відповідальності) №4710 , який був направлений ГО «Асоціація слідчих суддів України» всім народним депутатам як суб’єктам законодавчої ініціативи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
АССУ неодноразово наголошувала, , що злочини проти власності є найбільш поширеними протиправними діяннями і являють собою найбільшу проблему для всіх країн світу та України в тому числі.
 
За останні роки значно збільшилась кількість злочинів проти власності.
 
Так, за статистичними даними Генеральної прокуратури України за період з січня по березень 2015 р. на території України було скоєно 79041 крадіжок, 4298 грабежів та 1014 розбоїв.
 
За аналогічний період 2016 р. року було скоєно 207665 крадіжок, 12660 грабежів та 2279 розбоїв.
 
Даний аналіз свідчить про збільшення більш ніж у два рази кримінальних правопорушень за ст.ст.185, 186, 187 КК України.
 
Проектом пропонується визначити, що крадіжка (ст. 185 КК), вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, карається арештом на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк до 6 років .
 
За крадіжку, поєднану з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, пропонують карати позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років (зараз - від 3 до 6 р.). А за крадіжку, вчинену у великих розмірах, передбачається позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.
 
За відкрите викрадення чужого майна (грабіж) - ст. 186 КК - пропонується карати позбавленням волі на строк до шести років (зараз санкція містить набагато більше варіантів - від штрафу до позбавлення волі на строк до 4 р.).
 
АССУ також пропонує передбачити також покарання за грабіж:
 
- поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб, - позбавлення волі на строк від чотирьох до семи років.
 
- поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдав значної шкоди потерпілому, - позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років .
 
- вчинений у великих розмірах, - позбавлення волі на строк від семи до десяти років з конфіскацією майна.
 
Зміни стосуються і розбою (ст.187 КК). Так, згідно з проектом напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), - карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.