Головний зміст

zakon212На офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя оприлюднено текст ухваленого 26 травня 2020 року рішення № 1549/0/15-20 про надання консультативного висновку до законопроекту про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», реєстраційний № 2742 від 15 січня 2020 року, внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи народним депутатом України Буймістер Л.А.

Метою законопроекту є вирішення питання необхідності забезпечення належної спеціалізації судів у вирішенні конкурентних спорів шляхом утворення спеціалізованого суду у сфері конкуренції в рамках проведення конкуренційно-антимонопольної реформи, яка, у свою чергу, має на меті підвищення ефективності системи розвитку та захисту економічної конкуренції як рушійної сили розвитку економіки України. Ця реформа охоплює розвиток сфери конкуренційної політики та правозастосування із включенням у цей процес законодавчої, виконавчої та судової влади. Досягти вказаної мети пропонується шляхом внесення змін до пункту 1 частини другої статті 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до яких одним із вищих спеціалізованих судів України має стати Вищий суд з питань інтелектуальної власності та економічної конкуренції (замість Вищого суду з питань інтелектуальної власності).

У консультативному висновку Вища рада правосуддя зазначає, що згідно із частиною другою статті 125 Конституції України суд утворюється, реорганізовується та ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Відповідно до частини п’ятої статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» утворення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) судів.

Указом Президента України від 29 вересня 2017 року № 299/2017 був утворений Вищий суд з питань інтелектуальної власності з місцезнаходженням у місті Києві.

13 лютого 2020 року відповідно до статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» здійснено державну реєстрацію новоутвореної юридичної особи – Вищого суду з питань інтелектуальної власності, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Вища рада правосуддя у своєму консультативному висновку зазначає, що запропонований законопроектом № 2742 порядок утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності та економічної конкуренції лише шляхом перейменування Вищого суду з питань інтелектуальної власності суперечить Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Перейменування суду має наслідком зміну його функціоналу, розширення переліку підвідомчих йому справ, наприклад: у сфері конкуренції, спорів, що виникають відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», про відшкодування шкоди, завданої порушеннями конкуренційного законодавства та прийняттям рішень про надання дозволу Антимонопольному комітету України на перевірку суб’єктів господарювання у визначених законом випадках, тощо.

Водночас кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності, визначені статтею 33 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зорієнтовані саме на розгляд справ (спорів) відповідної тематики. Іншими словами, перейменування суду потребуватиме проведення нового добору суддів в умовах, коли попередній конкурс не завершено.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя в межах компетенції не підтримує законопроект № 2742.

Рішення Вищої ради правосуддя від 26 травня 2020 року № 1549/0/15-20 «Про надання консультативного висновку до законопроекту № 2742»