Головний зміст

IMG 2912Сьогодні в Київському районному суді міста Одеси відбулося фахове обговорення з питань виконання судових рішень. Участь в заході взяли голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, судді Оксана Куриленко та Олена Коваленко, приватні виконавці Валерій Притуляк, Георгій Парфьонов, Єгор Шипков, професор Неллі Голубєва та к.ю.н. Ілля Бут.

Суддя Оксана Куриленко окреслила проблемні моменти, які виникають під час розгляду клопотань про обмеження у праві виїзду боржника за кордон.

IMG 2947

Потрібно брати до уваги той факт, що застосовується таке обмеження не одразу після відкриття виконавчого провадження, а лише у разі ухилення боржника від виконання судового рішення. Окрім цього, рішення про обмеження права виїзду за кордон як тимчасовий захід до повного погашення заборгованості встановлюється судом за поданням державного/приватного виконавця. У кожному окремому випадку суд на власне переконання вирішує, чи достатньо обґрунтованими є докази, що свідчать про ухилення боржника від виконання своїх зобов’язань. 

IMG 2921

«Важливим моментом для виконавців є підтвердження та доведення факту свідомого ухилення боржника від виконання рішення. Зокрема, сам по собі факт невиконання зобов'язань боржником не може бути аргументом для обмеження виїзду за кордон, - зазначив приватний виконавець Георгій Парфьонов.

IMG 2987

«В Одесі та області діють 16 приватних виконавців, інформацію про яких внесено в реєстр. Знайти приватного виконавця доволі просто: достатньо зайти на сайт Міністерства юстиції України - https://erpv.minjust.gov.ua/#/search-private-performer, де розміщено Єдиний реєстр приватних виконавців України, обрати регіон пошуку, і система самостійно знайде приватних виконавців, які  зможуть надати кваліфіковану допомогу», - додав Валерій Притуляк.

IMG 2954

«Не слід забувати, що ефективне виконання судових рішень має значну суспільну функцію. Становлення та впровадження інституту приватних виконавців є дуже важливим як для судової системи в цілому, так і для кожного громадянина зокрема. Дуже добре, що приватні виконавці є мотивованими, націленими на результат, завдяки чому вже мають хороші показники у виконанні судових рішень», - зазначив Сергій Чванкін.

IMG 2936

Суддя Олена Коваленко звернула увагу на організаційні моменти під час розгляду скарг на дії приватних/державних виконавців: явка в судові засідання, подання документів на виконання ухвал суду та інше.

IMG 2952

IMG 2968

Захід завершився приємним сюрпризом для учасників – доктор юридичних наук, професор Неллі Голубєва презентувала підручник «Виконавче провадження», який вийшов за її редакцією. Підручник містить комплексне дослідження положень вітчизняного законодавства про виконавче провадження. У виданні враховано останні зміни, внесені до законодавства про виконавче провадження в частині стягнення аліментів, автоматизації та діджеталізації процесів примусового виконання, протидії рейдерству та поліпшення доступу до професії приватного виконавця.

IMG 3017