Головний зміст

688669 w 3Президент Петро Порошенко провів робочу нараду з представниками уряду, парламенту та фіскальних органів щодо розробки законодавчих пропозицій  у проведені деофшоризації. Про це повідомили  на офіційному сайті Президента України.
 
 
 
 
 
 
 
 
Президент наголосив на своїй рішучій налаштованості щодо внесення законодавчих змін в сфері регулювання бізнесу, пов'язаного з офшорними компаніями та створені умов та мотивацій для легалізації бізнесу і справедливої плати податків.
 
Президент підкреслив, що першим кроком має стати приєднання України до міжнародної конвенції із забезпечення доступу України до рахунків нерезидентів. Міністерство фінансів України і Державна фіскальна служба України мають зробити необхідні кроки для забезпечення підписання і ратифікації відповідної угоди, яка забезпечить доступ українським органам влади до рахунків українських резидентів в закордонних банках.
 
«На сьогоднішній день понад 30 країн приєднались до цієї ініціативи. На моє глибоке переконання, ця інформація має бути відкрита, прозора та облікована у відповідних органах влади», - наголосив Глава держави.
 
Наступним кроком, за словами Президента, має бути забезпечено надходження податків в Україну від діяльності компаній, незалежно від того, зареєстровані вони в Україні чи за її межами, якщо вони прямо чи опосередковано належить українському резидентові. «Якщо український резидент не сплачує податки в Україні, це має розглядатись українським законодавством як ухилення від сплати податків і має тягнути за собою відповідну відповідальність», - наголосив Глава держави.
Петро Порошенко зауважив, що відповідний досвід існує у багатьох країнах світу і «нам не потрібно винаходити велосипед і швидко запровадити ці зміни до законодавства».
 
Президент також наголосив на необхідності надання Комісії з питань цінних паперів та фондового ринку можливості отримувати необхідний обсяг інформації для запобігання використанню механізму для уникнення оподаткування.
 
Глава держави вкотре нагадав про важливість проведення судової реформи. Це стосується, зокрема, ухвалення ініційованих Президентом конституційних змін, які забезпечать оновлення і перезавантаження суддівського корпусу та запровадження нових стандартів судочинства, в тому числі для суттєвого покращення інвестиційного клімату в державі.
 
«Ті, хто ще розмірковує, голосувати чи ні, мають зрозуміти, що наразі вибір не між існуючим проектом і ще ненаписаним кращим, а між тим, що почати реально змінювати систему і між її консервацією внаслідок відсутності реформи як такої», - підкреслив Президент.
 
Петро Порошенко запропонував присутнім також залучити до роботи в групі іноземних аудиторів, щоб напрацювати механізми, які не призведуть до збільшення податкового тиску і допоможуть покращити мотивацію та прозорість. Президент повідомив, що він незабаром планує винести це питання на обговорення Національної ради реформ, щоб сформувати завдання і скоординувати дії Парламенту, Уряду та Президенту.
 
До складу робочої групи з розробки законодавчих пропозицій щодо деофшоризації увійшли керівники та уповноважені представники Кабінету Міністрів, Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Державної фіскальної служби України.