Головний зміст

minystlukaswСьогодні, 6 лютого 2018 року, починає діяти розроблений Мін’юстом закон №7277, який значно посилює відповідальність злісних неплатників аліментів, котрі мають заборгованість більше 6 місяців. Паралельно Мін’юст запускає реєстр боржників аліментів, який буде доступний кожному.

 

 

 

 

 

Реєстр вже нараховує інформацію про більше ніж 75 000 боржників.

 

Закон спрощує порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Боржника позбавляють права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України. Так само запроваджується тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання.

 

Закон передбачає негайне скасування обмежень одразу після повного погашення заборгованості.

 

Міністр юстиції також звернув увагу на додаткових ініціативах законодавчого посилення захисту прав жінок та дітей, для боротьби з домашнім насильством в тому числі.

 

Зокрема, буде вирішено питання встановлення відповідальності за розголошення відомостей про домашнє насильство особами, яким вони стали відомі у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків.

 

Нове законодавство також забезпечує криміналізацію домашнього насильства і обов’язкову корекційну роботу з кривдником. Жоден зафіксований прояв домашнього насильства не залишається безкарним.

 

Серед інших новацій – розширення кола осіб, насильство між якими кваліфікується як домашнє, заборона кривднику певний час знаходитись поруч з жертвою. Законодавчі зміни передбачають, що дитина – свідок насильства – вважатиметься жертвою, а захист інтересів дітей стає пріоритетом.