Головний зміст

 
 
dokument123В червні Верховна Рада прийняла, а 2 липня Президент підписав закон «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів» (від 2.06.2016 №1403-VIII), що офіційно затвердив існування в державі інституту приватних виконавців. Дискусії щодо запровадження інституту приватних виконавців в Україні велися дуже давно.
 
 
 
 
 
 
До того ж процедура примусового стягнення боргів тепер регулюється й новим законом «Про виконавче провадження» (від 2.06.2016 №1404-VIII, набирає чинності 5.10.2016). 
Законом встановлюється, що примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) покладається на органи Державної виконавчої служби та у визначених Законом України "Про виконавче провадження" випадках – на приватних виконавців.
 
Визначається, що систему органів примусового виконання рішень становлять: Міністерство юстиції України та органи Державної виконавчої служби, утворені міністерством в установленому законодавством порядку.
Приватним виконавцем може бути громадянин України, який досяг 25 років, має вищу юридичну освіту не нижче другого рівня, володіє державною мовою, має стаж роботи у галузі права після отримання відповідного диплома не менше 2 років та склав кваліфікаційний іспит. Приватний виконавець є суб'єктом незалежної професійної діяльності.
Приватні виконавці будуть наділені тими самими повноваженнями, що й державні.
 
Також процедура стягнення заборгованості не зазнає змін ні для державних, ні для приватних осіб: те ж залучення представників правоохоронних органів для виконання окремих дій, ті ж умови отримання доступу до реєстрів. Дії «приватників» контролюватимуть суд та Національна асоціація приватних виконавців. На їх роботу так само можна буде поскаржитись до суду.
 
 Слід розуміти, що виконання рішень суду не передається повністю в одні руки. Надалі процедура виконуватиметься за змішаною системою. Частина рішень буде передана державним виконавцям, а щодо іншої частини кредитори самі отримають право визначати, до кого звертатись. Крім того, рішення майнового характеру в сімейних справах (наприклад, про розподіл майна), питання щодо вселення чи виселення осіб із житлового приміщення, а також судові рішення, пов’язані із державними справами, як і раніше, виконуватимуть державні виконавці. Таким чином, інститут приватного виконання судових рішень торкнеться насамперед корпоративної сфери, тобто боргів суб’єктів господарювання.