Головний зміст

72745З початку доби понеділка, 15 серпня, в Україні офіційно запрацювала система електронного декларування доходів і майна державних службовців.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року. Але особи, які відповідно до статті 50 Закону України «Про запобігання корупції», займають відповідальне та особливо відповідальне становище мають повторно подати свої декларації 2015 року - на цей раз в електронному вигляді - протягом 60 днів з моменту запуску Е-декларування (починаючи з 15 серпня 2016).
 
 
Кожен декларант повинен пройти електронну ідентифікацію, після чого отримає власний персональний електронний «кабінет» на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції та електронну друк. Декларації будуть подаватися через сайт НАПКА шляхом заповнення відповідних форм.
 
Експерти виділяють три ключові переваги системи декларування: відкритість, адже декларації будуть доступні всім бажаючим, всебічність, адже чиновникам доведеться декларувати і незавершене будівництво, і кошти в готівці, а також відповідальність за умисне подання невідповідної декларації. Якщо недостовірні відомості в декларації чиновника будуть перевищувати 345 тис. грн., Він може понести адміністративну та кримінальну відповідальність.