Головний зміст

KVS logo.svgЗаконом України «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року №1798-VIII внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо надання слідчим органам Державної кримінально-виконавчої служби України права здійснювати досудове розслідування злочинів, скоєних на території або в приміщеннях ДКВС.

 

 

 

 

 

Відповідно до положень Концепції реформування кримінальної юстиції України досудове слідство покладається на:

1) національну поліцію;

2) фінансову поліцію;

3) військову поліцію;

4) слідчий підрозділ Служби безпеки України;

5) спеціально утворений орган досудового розслідування корупційних правопорушень (антикорупційний орган).

 

Таким чином, покладання досудового слідства на органи Державної кримінально-виконавчої служби України не відповідає даній Концепції і вимагає виправлення.

 

Виходячи з викладеного, народні депутати внесли на розгляд ВРУ проект Закону №5720 від 26.01.2017 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо врегулювання окремих питань підслідності».

 

Мета законопроекту - приведення положень КПК України у відповідність з Концепцією реформування кримінальної юстиції України.

 

Так, документом пропонується внести зміни до статті 3, 38, 216, 232, 246, 575 КПК України, тим самим виключити положення, які надають право органам Державної кримінально-виконавчої служби України здійснювати досудове слідство.

 

Прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту пропонується врегулювати питання передачі кримінальних проваджень від слідчих органів Державної кримінально-виконавчої служби України.

 

Як повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу цей законопроект.

 

Його прийняття, на думку народних депутатів, дозволить усунути неузгодженість у питанні підслідності між положеннями Концепції реформування кримінальної юстиції України та нормами Закону України «Про Вищу раду правосуддя».