Головний зміст

124 bigВипадок позбавлення статусу адвоката за недотримання вимог дрес-коду набув широкого розголосу в мережі Інтернет.

 

 

 

 

 

 

 

Так, 27 липня 2017 року Адвокатська палата Мордовії (Російська Федерація) позбавила Сергія Наумова статусу адвоката за порушення вимог дрес-коду. 24 липня захисник з'явився в судове засідання у кримінальній справі в сонцезахисних окулярах, футболці, джинсовій куртці-безрукавці, шортах і бандані на голові.

 

Президія Верховного суду Республіки Мордовія винесла окрему постанову, адже «адвокат відмовився виконувати вимогу головуючого припинити порушувати порядок у судовому засіданні, у зв’язку з чим засідання було відкладено», - повідомляється на сайті суду.

 

Адвокатська палата Мордовії незадовго до інциденту затвердила вимоги до зовнішнього вигляду захисників, за якими вони повинні дотримуватися стриманого класичного стилю в одязі. Забороняється носити непрасований і неохайний одяг, одяг і взуття спортивного стилю, шорти, міні-спідниці і відкриті топи.

 

Сам колишній адвокат Наумов не визнає провини. Він пообіцяв оскаржити позбавлення статусу і навіть склав заяву до суду, транслюючи цей процес в прямому ефірі на своїй сторінці в соціальній мережі.

 

Наразі в Україні відсутні жорсткі норми, які детально регламентують зовнішній вигляд адвоката або містять заборони стосовно певних видів одягу.

 

Про зовнішній вигляд адвоката згадується в ст. 12 Правил адвокатської етики «Повага до адвокатської професії».

 

Так, згідно цієї норми адвокат всією своєю діяльністю повинен стверджувати повагу до адвокатської професії, яку він уособлює, її сутності та громадського призначення, сприяти збереженню та підвищенню поваги до неї в суспільстві. Цього принципу адвокат зобов’язаний дотримуватись у всіх сферах діяльності: професійній, громадській, публіцистичній та інших.

 

Адвокат не повинен вчиняти дій, спрямованих на обмеження незалежності адвокатської професії, честі, гідності та ділової репутації своїх колег, підрив престижу адвокатури та адвокатської діяльності.

 

При здійсненні професійної діяльності адвокат зобов’язаний дотримуватись загальноприйнятих норм ділового етикету, в тому числі щодо зовнішнього вигляду.

 

За порушення зазначених Правил, адвоката можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності.

 

Сергій Наумов, закликавши суспільство до дискусії, поставив питання: «що важливіше - те, як адвокат виглядає або те, що він думає, говорить і робить?».

 

Від того, яка буде відповідь, може постати нове запитання: чи необхідно переймати подібний досвід українським адвокатам та позбавляти статусу за порушення дрес-коду?