Головний зміст

IMG 5178Сьогодні Київський районний суд міста Одеси відвідали студенти 6 курсу факультету цивільної та господарської юстиції НУ «ОЮА» разом із завідувачем кафедри цивільного процесу Неллі Голубєвою.

 

 

 

Студенти вивчають курс «Електронне судочинство», який є дуже актуальним та своєчасним після набрання чинності змін до процесуальних кодексів, та прийшли на практиці побачити роботу системи.

IMG 5027

Привітав гостей голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та судді – Володимир Петренко та Оксана Куриленко. Вони розповіли, що суд є пілотним у впровадженні електронного документообігу. Так, з 2015 року до суду в електронному форматі надходять обвинувальні акти, клопотання в рамках досудового розслідування, позовні заяви, відповіді з адресно-довідкового бюро та інші документи.

IMG 5040

Також судді зазначили, що мали змогу обмінятись досвідом щодо впровадження електронного судочинства з іноземними колегами. Вони на прикладах розповіли студентам, як працює Електронний суд у нас та в інших країнах, а також які пропозиції надавались суддями щодо внесення змін до законодавства.

IMG 5093

Після цього гостям продемонстрували практичні аспекти роботи у системі «Електронний суд». Адвокат Максим Шевченко розповів студентам про особливості роботи в «Особистому кабінеті адвоката», продемонструвавши процес подачі до суду позовної заяви в електронній формі.

IMG 5124

Таким чином, для того, щоб зареєструватися в «Особистому кабінеті» потрібно вказати ідентифікаційний номер платника податку, використовуючи електронно-цифровий підпис. Програма містить зразки заяв, зберігає усі документи та правки до них, а також дає можливість відслідковувати рух справи.

IMG 5128

Наостанок студентам провели екскурсію в приміщенні суду та розповіли про організацію роботи у суді, а також яким чином надходять та реєструються документи в електронному вигляді. Також їм показали, як організована робота в Громадському центрі правосуддя Одеської області, який працює на базі суду.