Головний зміст

34534543534534534535Сьогодні нарешті одна з найважливіших ініціатив ГО «Асоціація слідчих суддів» втілена.

 

 

 

 

 

 

 

Верховна Рада України ухвалила "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів"

Закон спрямований на розвантаження судів України від розгляду значної кількості кримінальних проваджень колегіями у складі трьох суддів, що надасть можливість пришвидшити розгляд кримінальних проваджень в судах першої інстанції, зменшить кількість кримінальних справ, які передаються із одного суду до іншого у зв’язку із неможливістю сформувати колегію суддів, що в цілому покращить якість доступу громадян до правосуддя.

З 2015 року ГО «Асоціація слідчих суддів України» наполегливо пропонує внесення змін до ч. 2 ст. 31 КПК України, а саме: щоб кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснювалось колегіально судом у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Пропозиції асоціації щодо таких змін були направленні в суди всіх інстанцій, профільні наукові заклади, державні установи та отримали схвальні висновки.

Народні обранці дослухалися до думки суддівської спільноти та інших членів ГО «Асоціація слідчих суддів України», врахувавши напрацювання та пропозиції, внесли зміни до частини 2 статі 31 Кримінального процесуального кодексу України.

Таким чином, частина друга статті 31 КПК України викладена в такій редакції:

«2. Кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один із з них заявив клопотання про такий розгляд».

Проект Закону зареєстровано за № 2456.