Головний зміст

sud108Із 7295 штатних суддівських посад майже 2 000 на сьогодні є вакантними. Один суддя, працюючи за трьох, об’єктивно не спроможний якісно та оперативно розглядати велику кількість справ, що відображається на доступі громадян до правосуддя і ефективності його здійснення. Про це розповів Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в ефірі телеканалу «Рада».

За його словами, відтік кадрів із судової системи не компенсується приходом нових суддів. І це при тому, що суддівська професія залишається однією з найпрестижніших, і бажаючих обійняти посаду судді доволі багато. Проблема полягає в тому, що вагома роль у процедурі призначення на посаду судді за законом належить Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККСУ), яка наразі не діє через минулорічні невиважені законодавчі зміни, зауважив Голова ВРП.

Законопроєкт № 3711 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування», що був поданий до парламенту Президентом України, покликаний виправити визнані КСУ неконституційними норми Закону України № 193-IX, ухвалення якого і призвело до блокування роботи ВККСУ.

Відновлення роботи ВККСУ після ухвалення законопроєкту № 3711, вкотре наголосив Голова ВРП, дасть змогу завершити процедури кваліфікаційного оцінювання понад 2000 суддів, конкурсні процедури на заміщення вакантних посад у судах різних інстанцій та юрисдикцій, розпочати нові процедури добору та конкурсного заповнення існуючих суддівських вакансій.

Відповідаючи на запитання щодо рівня довіри до судової влади, Андрій Овсієнко зазначив: «Соціологічні дослідження центру Разумкова засвідчують довіру до судової влади на рівні 16%. Але якщо йдеться про рівень довіри до судової влади серед тих, хто відвідував суди, то він набагато вищий – понад 50%». Посилаючись на ті ж соціологічні дослідження, Андрій Овсієнко зазначив, що інформацію про діяльність судів понад 50% громадян отримують виключно зі ЗМІ. Тож ставлення суспільства до судової влади формується переважно засобами масової інформації, активістами та політиками, які експлуатують тему недовіри до суду в передвиборчих кампаніях.

«При цьому кількість рішень, які оскаржуються у вищих судових інстанціях, є незначною порівняно з обсягом рішень, які виносять суди загалом. Відсутність високого відсотку оскаржень свідчить про те, що ці рішення зрозумілі, законні і справедливі, – резюмував Голова ВРП і додав: – Судова влада не є виокремленою інституцією, вона є частиною суспільства. Як свідчить світовий досвід, довіра до суду напряму залежить від довіри до державної влади загалом».