Головний зміст

kjСьогодні голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та судді Володимир Петренко та Оксана Кириленко взяли участь в Zoom-конференції ЄСІТС: РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО ВПРОВАДЖЕНЯ. Захід організовано Проєктом ЄС «Право-Justice.

 

 

Спільно з представниками Програми USAID “Нове правосуддя» Сергієм Сученком та Ольгою Ніколаєвою судді презентували досягнення Київського районного суду міста Одеси у запровадженні процедури онлайн вирішення спорів.

sucyenko

Київський районний суд м.Одеси став пілотним у запровадженні проекту з онлайн вирішення спорів в Україні у 2018 році. За підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» та у співпраці з Вищою радою правосуддя суд розпочав роботу над впровадженням першої в Україні онлайн-платформи, яка допоможе громадянам швидко та зручно отримати всю правову інформацію, необхідну для вирішення спору, та оформити відповідні документи.

«Під час нашої першої зустрічі з головою Суду з вирішення цивільних спорів Британської Колумбії (Канада), пані Шеннон Солтер, судді та співробітники апарату нашого суду дуже зацікавилися ідеєю створення та запровадження онлайн-платформи на базі нашого суду», - зазначив Сергій Чванкін.

ghfh

 

Зазначу, що в Канаді користувачі платформи відчули її переваги із самого початку запровадження. Розгляд справ в такому режимі сприяє своєчасному їх вирішенню, зменшує завантаженість судів, економить судові ресурси для більш серйозних справ. У Канаді переважна більшість громадян країни вирішують судові суперечки і звертаються до суду через веб-сайти.

Розроблена інтернет-програма передбачає чотири етапи судового процесу, два з яких дозволяють позивачам виявити суть спору без будь-якої участі судді. На третьому етапі підключається медіатор. І тільки на заключному етапі професійний суддя приймає рішення, яке позивач отримує по електронній пошті.

общее фото с

«Розпочинаючи роботу у 2018 році, під час перших робочих зустрічей, ми та інші учасники проекту визначилися із категоріями справ та домовилися прописати чітку процедуру для запровадження системи з онлайн заповнення документів.

І ось, головний результат роботи - веб-платформа із зручною навігацією та привабливим дизайном розроблена для надання можливості створення позовної заяви в суд для оскарження постанови у справі про адміністративне порушення, а також подачі позовної заяви в суд про розірвання шлюбу та витребування аліментів на виховання дитини», - підсумував голова суду.

IMG 4367

Суддя Володимир Петренко зазначив, що цільовою аудиторією онлайн-платформи стануть:

- водії, які мають на меті оскаржити постанову у справі про адміністративне порушення;

- один з подружжя, який має на меті розірвати шлюб в судовому порядку;

- батько або мати, які виховують спільних дітей та мають намір витребувати аліменти.

«З нашого боку до тестування онлайн-платформи було залучено суддів, співробітників апарату, науковців, провідних адвокатів та експертів Громадського центру правосуддя Одеської області», - додала суддя Оксана Куриленко.

78678697890870

Не менш важливим аспектом є популяризація цього проекту, проведення широкої просвітницької кампанії. Київський районний суд м. Одеси вже розпочав таку кампанію серед населення Одеси та області задля розповсюдження інформації про переваги онлайн-суду. Громадянам потрібно простою мовою донести всі переваги цієї платформи, особливо зараз, в умовах пандемії та карантинних заходів.

Впровадження ініціативи онлайн-суду в Україні має потенціал підвищити громадську впевненість і прозорість судової системи, покращити доступ до правосуддя для громадян України та створити сучасніше, ефективніше та менш витратне судове адміністрування.