Головний зміст

IMG 412656756756756756712 березня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5231, що передбачає введення дистанційного електронного голосування з кадрових питань, які відносяться до компетенції З'їзду суддів України. Проект закону та пояснювальна записка на сайті ВРУ поки що відсутні, але вони вже опубліковані у ЗМІ, аналіз положень законопроекту оприлюднила «Судово-юридична газета».

Законопроектом пропонується, щоб вибори на посади членів Вищої ради правосуддя, суддів Конституційного Суду України за квотою З’їзду суддів, а також на посади членів Ради суддів України проводилися тільки дистанційно.

На думку авторів законопроекту, існуючий порядок проведення з'їздів суддів, з необхідністю орендувати величезні приміщення і збирати сотні делегатів, представляється нераціональним, а до того ж, в умовах карантинних обмежень, ще й небезпечним.

Крім того, ініціатори законопроекту пропонують надати право брати участь в голосуванні всіх суддів України при обранні судовою гілкою влади суддів Конституційного Суду України, членів Вищої ради правосуддя і Ради суддів України.

Кворум, що дозволяє проводити голосування, пропонується встановити на рівні більше 50% від усіх суддів країни.

Спільне голосування всіх суддів країни пропонується проводити за допомогою спеціального, захищеного програмного комплексу, який дозволить суддям голосувати за допомогою свого цифрового підпису. Утверджувати принципи роботи програмного комплексу пропонується доручити Вищій раді правосуддя.

ГО «Асоціація слідчих суддів України» в цілому погоджується із запропонованою ініціативою, яка забезпечить економію державних коштів і дозволить уникнути відряджень сотень суддів з усієї країни до столиці, але деякі положення законопроекту викликають застереження.

Позитивним моментом є те, що свою думку зможуть висловити та проголосувати абсолютно всі судді України, а не тільки делегати, як передбачено чинним законодавством.

Якщо говорити про вибори членів ВРП та судді КСУ, то тут процедура більш зрозуміла і таке голосування можливо провести в електронному форматі, адже кандидати на ці посади подають документи завчасно, їх перевіряють на відповідність умовам конкурсу та формують остаточні списки кандидатів. З голосуванням до складу РСУ складніше – висунення кандидатів на вакантні посади членів Ради суддів України відбувається безпосередньо на З’їзді суддів. Уже були випадки, коли делегати не змогли обрати склад РСУ з першого разу, а якщо голосуватимуть всі судді України і бажаючих увійти до складу РСУ буде дуже багато, то це голосування може проходити багато разів, а результату не буде.   Тому, непогано було б завчасно організувати висунення кандидатів до РСУ та їх обговорення, а перед електронним голосуванням зробити рейтинг і залишити тих, хто набрав найбільшу кількість голосів. Тобто, якщо врегулювати процедуру висування кандидатів до РСУ перед голосуванням, то можна зменшити кількість кандидатів, що надасть реальну можливість їх обрати.

Слід зазначити, що за законом всі голосування мають проходити таємно, а тут суддям пропонують голосувати персонально за допомогою свого ЕЦП. Тут необхідне залучення технічних спеціалістів для забезпечення анонімності процедури голосування.

Ще одним з ризиків є те, що наразі процедуру голосування контролюють самі судді, і передавати процедуру адміністрування формування органів суддівського самоврядування іншим суб’єктам, які мають відношення до інших гілок влади, вкрай небезпечно.

Нам, суддям, настав час подумати над дистанційною участю в роботі головного органу суддівського самоврядування, адже це дозволить вирішувати всі питання не тільки оперативно, а і без зайвих ризиків для здоров'я. Але, для того, щоб здійснити цей «експеримент» саме над судовою гілкою влади, судова гілка влади має бути впевненою, що здійснені всі заходи безпеки (кібербезпеки) та таке голосування буде захищеним, прозорим та позбавленим будь-якого втручання.

Хтось скаже, що таким чином суддів позбавляють живого спілкування, але на даний час в Україні діють багато організацій, у які об’єдналися cудді, та які проводять різноманітні круглі столи, тренінги, форуми – саме тут судді можуть обмінюватися думками, напрацьовувати пропозиції щодо вдосконалення законодавства та діяльності судової гілки влади. Однією з таких організацій є і наша асоціація – ГО «Асоціація слідчих суддів України».